Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 14. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

8 viga, mida reisi pildistades vältida

Ilusat ja põnevat fotot teha on raskem, kui see välja paistab. Kui tead, milliseid vigu reisipilte vaadates kõige enam kohtab, on neid aga lihtne vältida – on vaja vaid veidi tähelepanelikkust ja mõttetööd! Estravel toob oma blogis välja kaheksa reisifotode juures levinuimat viga.

1. Viltune horisont. Üks levinumaid vigu, eriti maastikufotode juures, sest kaamerat hoidvat kätt on väga lihtne unustada. Kui silmapiiri pildil ei ole, otsi kaadrist mõni muu horisontaaljoon ja kontrolli, kas pildistad otse! Viltuse horisondiga pildid jätavad lohaka ja häiriva mulje, kuna silmapiir tegelikult ei ole viltu –  isegi kui kõik muu tundub viltu olevat!

2. Kõige tähtsam on pildi keskel. Põhiline kompositsioonireegel, mida pildistades teada, on kolmandike reegel. Selle mõte seisneb selles, et olulised objektid paigutatakse kaadris kolmandikele, mitte pildi keskele. Keskpunkti nimetatakse ka surnud punktiks, kuna keset pilti laiutavast objektist ei liigu pildivaataja silm ja mõte enam edasi ning nii jäävad pildid tihti tühjaks ja igavaks.

3. Inimeste asemel mustad kujud. See juhtub, kui pildistada inimesi vastu valgust. Aitab, kui fotokal välk sisse lülitada, et esiplaanile valgust lisada. Sama saad kasutada ka siis, kui poseerid näiteks päikeseloojangu taustal.

4. „Mina palmi all” stiil. Ära ole igav, ära seisa kõikidel piltidel ise koos vaatamisväärsusega. Kui oled mõned “turistikad” juba ära teinud, lähene asjale loomingulisemalt. Hoopis põnevamad on sellised pidid, kus sina või su kaaslane ei domineeri. Otsi pigem huvitavaid vaatenurki ja säti pildile koos vaatamisväärsusega mõni kohalik.

5. Pildistatud on liiga kaugelt. Ära kunagi kasuta kaamera digisuumi, see muudab pildi kvaliteedi kehvaks ja uduseks. Võta maksimum optilisest suumist või kõnni lihtsalt lähemale. Hea foto keskendub enamasti ühele asjale korraga, kõiki häid asju pole mõtet ühte pilti kokku komponeerida. Kui lähemale kõnnid, jätad kõrvalise pildist välja ja täidad olulisega terve kaadri.

6. Kõige olulisem on ebaterav. Kõige lihtsam viis korraliku kaameraga pilt ära rikkuda on lasta automaatfookusel teravustada millelegi, mis pole pildi sõnumi mõttes oluline. Kõige teravam objekt peab olema see, mille pärast pilt on tehtud. Vastasel juhul hajub tähelepanu muule ja idee läheb kaotsi. Õpi oma kaamera teravustamissüsteemi tundma ja veendu, et kaamera teravustab alati sinna, kuhu Sina soovid.

7. „Katkised” asjad fotol. Kui fotot kadreerid, vaata hoolega, et kõik pildistatavad objektid ka tervenisti pildile mahuksid – majal katusehari, autol rattad, elevandil lont. Eriti inetu on, kui „lõikad katki” inimesed! Peadeta või käteta-jalgadeta inimesed mõjuvad pildil alati häirivalt.

8. Pildistatud on endale, mitte vaatajale. Paljud meist ei mõtle pildistades, kes fotosid hiljem vaatama hakkab. Valime üksnes need pildid, kus ise head välja näeme, paneme need Facebooki ja mõtleme, et teistel on ka huvitav. News flash – sa eksid!

Püüa pildistada nii, et foto räägiks loo ka inimese jaoks, kes ise sinu kõrval ei seisnud. Sinu peas on lõhnad, soojus ja mälestused, aga pildivaataja piirdub vaid sellega, mida sa talle näitad. Ära ole isekas ja jaga temaga võimalikult palju! 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700