16. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väärikas lõppakord

365 päeva täis kultuuri ja mereäärseid lugusid on läbi saamas, kirjutab Puhkepäev.

Kultuuripealinna aasta suurejooneline kulminatsioon jõuab kätte juba järgmisel neljapäeval, kui Tallinnas toimub hommikust peale arvukalt kontserte, installatsioone, näitusi ja palju muud põnevat.

Kultuuripealinna aasta lõpetamise programm “Õnnelik lõpp” saab alguse 20. detsembril ja kestab 22. detsembrini, kui linn mattub küünaldesära, kontserdihelide ja kellakaja alla. Programmi esimese ja teise päeva fookuses on näitused ja kontsert “Klaasimaailm”, kus muusikat tehakse esimest korda maailmas ainult klaasist muusikainstrumentidel.

“Klaasi on varem kontsertidel küll lisaelemendina ja kõlariistadena kasutatud, aga sellel kontserdil on nii viiulid, kandled kui ka kõik muud pillid klaasist,” valgustas kontserdi tausta SA Tallinn 2011 kommunikatsioonijuht Andri Maimets. Rohkem kui 30 klaasist fantaasiapilli panevad helisema Norra trompetist Arve Henriksen ja löökpillivirtuoos Terje Isungset.

Filmilint, ekraan ja projektor – kõik põlevad. Kontserdi kõrval on kultuuriaasta lõpetamise programmis äärmiselt põnev ettevõtmine filmiprojekt “60 sekundit üksindust aastal Null”, mida saab näha Tallinna sadama kruiisialal. Selle ettevõtmise sisu on ühtpidi lihtne, teisalt kunstiliselt väga sügav.

60 filmitegijat üle maailma on loonud 60sekundilised minifilmid filmikunstist, armastusest ja igavikulisusest. Nendest on omakorda kokku pandud tunniajane tervik, mis kantakse ette vaid üks kord. “See ei ole ainult filmiesitlus, vaid ka filmikunsti kaduvust või hoopis igavikulisust tähistav installatsioon. See tähendab, et seda ette mängides põlevad samal ajal nii see film, ekraan, millel seda näidatakse, kui ka projektor, mis seda kuvab,” selgitas Maimets.

Kirikukellad hakkavad koos kõlama. “Õnnelikku lõppu” mahub ka kontsert, mis paneb helisema Tallinna kirikute kellad Vabaduse väljakul esiettekandele tulevas heliteoses “Tornikellade laul”, mille helilooja on Margo Kõlar.

Ligi pooltsadat kella helistab 30 muusikut, nende seas Tallinna orkestrite ja ansamblite löökpillimängijad, muusikakoolide löökpilliõpilased ning kirikute kellamehed. Lisaks saab näha videokunstnik Taavi Varmi videoprojektsiooni, mis kasutab lõuendina Jaani kiriku fassaadi.

Puhkepäev soovitab

21. detsembril Von Krahlis “Klaasimaailm” – kontsert toob publiku ette üle kolmekümne klaasist fantaasiapilli, millel muusikud annavad unikaalse kontserdi.

22. detsembril muuseumipäev – kümmekond Tallinna muuseumi avab külastajatele uksed tasuta.

22. detsembril Tallinna kunstihoone galeriis “Kuulame mereäärseid lugusid” – Euroopa kultuuripealinna Tallinna kandev teema “Mereäärsed lood” oli inspiratsiooniallikas rahvusvahelisele online-jutuvõistlusele, mille paremad tööd ette loetakse.

22. detsembril Tallinna sadama kruiisialal “60 sekundit üksindust aastal Null” – ühekordne kollaažfilm 60 filmitegijalt, kellest igaüks on loonud 60sekundilise lühifilmi. Film mängitakse ette ainult üks kord ja siis see hävitatakse.

22. detsembril Vabaduse väljakul kontsert “Tornikellade laul” – esiettekandele tuleb Margo Kõlari heliteos, mis on kirjutatud Tallinna kiriku kelladele. Näha saab ka sellest inspireeritud videoprojektsiooni Jaani kiriku fassaadil.

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700