30. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna ei ole lühendatud tööpäev

Töölepingu seaduses on reguleeritud tööaja lühendamine. Sätestatud on, et uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnevat tööpäeva lühendab tööandja kolme tunni võrra.

Küsimus: Kas käesoleval aastal peaks olema ka 30.12 lühendatud tööpäev? Nimelt uus töö ja puhkeaja seadus väidab: "Uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnevat tööpäeva lühendab tööandja kolme tunni võrra." Eelnevas redaktsioonis oli kirjas "... vahetult eelnevat...". Seega sisuliselt võiks võtta seda nii, et arvestades, et 31.12 on puhkepäev, peaks 30.12 olema lühendatud? Arvan, et on palju firmasid, kes selle peale pole üldse mõelnud, et nüüd on toimunud selline seadusemuudatus.

Töölepingu seaduse (TLS) §-is 53 on reguleeritud tööaja lühendamine. Sätestatud on, et uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnevat tööpäeva lühendab tööandja kolme tunni võrra.  Peab arvestama, et seadusandja on mõelnud siinjuures vahetult riigipühale eelnevat tööpäeva. Näiteks, kui jõululaupäev langeb pühapäevasele päevale, siis reede ei ole lühendatud tööpäev. Käesoleval aastal on jõululaupäev laupäevasel päeval. Seega reedel peab tööandja lühendama tööpäeva kolme tunni võrra, kuna tegemist on vahetult riigipühale eelneva tööpäevaga. 30. detsember on  reede, mis ei ole vahetult eelnev tööpäev enne riigipüha 1. jaanuarit.

Nende töötajate tööpäeva, kelle jaoks laupäev (käesoleval aastal 31.detsember) on tööajakava kohaselt tööpäev, peab tööandja lühendama kolme tunni võrra. Nii näiteks töötavad tööajakava kohaselt 31. detsembril paljud kaubandustöötajad, teenindusettevõtete töötajad jne. Kui nende töötajate  tööpäeva pole võimalik lühendada, siis võivad tekkida töötajatel tööaja arvestusperioodi lõpuks ületunnid, mis tuleb TLS § 44 lg 6 kohaselt hüvitada vaba ajaga ületunnitöö ajaga võrdses ulatuses, kui ei ole kokku lepitud ületunnitöö hüvitamist rahas. Ületunnitöö hüvitamise korral rahas maksab tööandja vastavalt TLS §-le 44 lg 7 töötajale 1,5-kordset töötasu.

Autor: Urve Vilk, Ann Tiitson

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700