6. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti film 100 teema-aasta saab täna avalöögi

2012. aasta on pühendatud Eesti filmi 100 aasta juubelile. Sellega seoses on järgnevate kuude vältel kavas arvukalt näitusi, festivale, uute filmide esilinastusi ja vanade Eesti filmide restaureeritud versioonide taasesilinastusi.

Eesti filmi 100. sünnipäeva programm on kohekohe algamas. Teema-aastale kohaselt on see täis arvukalt ettevõtmisi. Esimene neist toimus juba üleeile, kui Eesti Ajaloomuuseumi filmimuuseumis avati Eesti joonisfilmile pühendatud juubelinäitus.

Tänasest saadetakse linnadesse teele ka eestlasest filmimehele Johannes Pääsukesele, kes Eesti filmile aluse pani, pühendatud rändnäitus. Filmiajalooga

seotut näeb näitusesaalides aasta jooksul aga veelgi. Pilgu saab heita näiteks Eesti kinode ajalukku, Tartus toimunud filmivõtetele, filmiplakatitele ja paljule muule.

Tähelepanuta ei jäta Eesti filmi ka suured festivalid. Eriprogramm on kavas näiteks Tallinnas toimuval dokumentaalfilmide festivalil DocPoint, samuti Pimedate Ööde filmifestivalil.

Ka armastusfilmide festivalil tARTuff ja maailmafilmide festivalil Tartus on kavas Eesti filmide alaprogramm, samuti ei saa selleta läbi dokumentaalfilmide festival Pärnus ning Matsalu loodusfilmide festivalil.

Aprillis sünnipäevale. Sünnipäevalapse õigel sünnikuupäeval, 30. aprillil oodatakse kogu publikut sõidule kinorongiga. Sellele järgneb pidulik sajandiauhindade gala. Kõik ettevõtmised on korraldatud selle auks, et 100 aastat tagasi pani Johannes Pääsuke oma sel päeval Tartu kinos Illusioon linastunud filmiga aluse kodumaisele kinokunstile.

Näidatud meistriteos oli lühifilm Vene katselenduri Sergei Utotškini vigurlendudest Tartu kohal 27. ja 28. aprillil 1912. Esimese mängufilmi “Karujaht Pärnumaal” valmimiseni jäi siis veel kaks aastat.

Kõigi nende tegevuste kõrval on seatud aasta eesmärgiks vana filmipärandi taastamine. Aastad 2001–2011 on Eesti filmi 100. sünniaastale pühendatud

programmi juhi Jaak Lõhmuse sõnul andnud Eesti vaatajale väärt kvaliteedis tagasi juba kaheksa täispikka mängufilmi ning valiku anima- ja dokumentaalfilme, mõlemast sordist pisut rohkem kui tosin tööd. Oskar Lutsu “Suvi” jõuab juba

õige pea ka publiku ette.

Eesti filmil ees hea aeg. Laiaulatusliku kava üle on programmijuht väga õnnelik. “Kui heita lävepakul seistes pilk korraks tagasi, siis võib julgelt tunnistada, et võrreldes aastaga 2002, kui tähistasime tagasihoidlikult eelmist ümmargust sünnipäeva, on asjade seis hoopis parem,” kirjutas Lõhmus ajalehes Sirp. Heameelt tekitavad kümned rahvusvahelised festivalid, väärtfilmikinod, suure arvu filmide kinolevisse jõudmine, välismaiste võttegruppide huvi Eesti vastu, tubli filmiülikooli ning Eesti filmide ja filminduse tuntuse kasv maailmas.

Viimast kinnitab juba see fakt, et terve aasta jooksul reisib Eesti filme hulgale rahvusvahelistele festivalidele ja turgudele. Nende seas on näiteks Cannes’i, Berlinale, Tampere ja Helsingi filmifestival. Kes kõigest filmiaastal toimuvast rohkem teada tahab, sel tasub ürituste kalendrit hoolega jälgida. Tulemas on tutvustusüritusi nii Tartus kui ka Ida-Virumaal.

Eesti film 100

www.ef100.ee

KAVA

Valik aasta jooksul Eestis toimuvaid sündmusi

Jaanuar

06.01 algab ETVs mängufilmikommentaaride sari “Kaadris”.

07.01 digitaalselt taastatud mängufilmi “Suvi” taaslinastus Palamusel

19.01 Soome-Eesti mängufilmi “Rat King” esilinastus

26.-29.01 dokumentaalfilmide festival “DocPoint Tallinn”

Veebruar

23.-24.02 Eesti vabariigi 94. aastapäevale pühendatud filmiseansid

Märts ja aprill

01.03 algab novembrini kestev filmiõhtute sari “Tammsaare ja tammsaarelik filmis”

30.04 Eesti filmi sünnipäev, kinorong marsruudil Tallinn–Tartu–Tallinn, sajandiauhindade gala Tartus

Mai ja juuni

19.05 Ülemaaline muuseumiöö “Öös on kino!”

Juuli ja august

02.–22.07 programm Pärnu dokumentaalfilmide festivalil

06.–12.08 programm Tartu armastusfilmide festivalil

September ja oktoober

12.–16.09 Eesti loodusfilmide retrospektiiv Matsalu loodusfilmide

festivalil

November ja detsember

07.11 tummfilmikontsert “Tšekaa komissar Miroštšenko” Tartus ja Tallinnas

16.–28.12 Eesti filmi juubeliaasta eriprogrammid 16. Pimedate

Ööde filmifestivalil

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700