13. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Staarisaade läheb käest ära

Von Krahlis etenduv “Järgmine voor” on Mihkel Raua debüütnäidend, mille aines põhineb autori enese kogemusel sõubisnises. Ainult et tegelikkus pööratakse selles hoogsa vindiga täiesti pea peale.

Esimene pilt meenutab staarisaadet. Laval on üks inimene, kes esineb, ning žürii, kes seda esinemist hindab. Kõik järgnev on aga hoopis midagi muud kui ootuspärane.

“See on selline mäng, mis läheb natuke käest ära. Kogu meie kultuur ja meedia on täis selliseid mängukesi. Näidend tõstatab küsimuse, kas nende mängude juures on ka mingeid piire, millest ei tohiks üle minna,” kommenteeris lavastaja Mart Koldits.

Lavastus täis absurdi ja huumorit. Koldits märkis, et lavastus “Järgmine voor” on lõbus ja terav lugu, kuid süžee valgustamise kohapealt jäi ta napisõnaliseks.

“Selles tükis on väga tugev krimkatasand, mille puhul ei tahaks sisu ette ära rääkida. Kui see kõik tööle hakkab, nii nagu plaanitud, siis on selle materjali põhivoorus asjaolu, et see on hästi põnev ja terav, aga ka naljakas. Nalja peaks palju olema,” sõnas lavastaja.

Kui võrrelda “Järgmist vooru” Von Krahli teiste lavastustega, siis tuleb öelda, et vormilt on see veidi klassikalisem ja näitlejapõhisem. Lavastus on küllaltki intensiivne, kuid see intensiivsus baseerub tugevasti puhtal näitlejamängul, mitte välistel võtetel.

“Absurdi ja uute võimaluste tükk on see kindlasti, aga seekord ma väga hullu vormimängu ei ole teinud. Alguses oli küll igasuguseid mõtteid, aga need on puhastunud. Näidend ise oma minimalismis on piisavalt terav, et sellele ei ole mingeid lisandeid vaja. Arvan, et oleme selle esitamisel üsna ­autoritruud, kui võrrelda sellega, mida me varem siin teinud oleme,” lausus Koldits.

Sünergia autori ja lavastaja vahel. Lavastusprotsessiga on rahule jäänud ka näidendi autor Mihkel Raud. “Otseselt Mihkel lavastamises ei osale, aga oleme temaga paljusid asju arutanud ning seni on kõik, mida olen rääkinud, talle sobinud. On jäänud mulje, et mõtleme sellest materjalist ühtemoodi,” ütles lavastaja.

Mihkel Raud – “Järgmine voor”

Esietendus 20. jaanuaril kell 19 Von Krahlis

Järgmised etendused: 20., 21., 23., 24., 25., 27., 28., 30. ja 31. jaanuaril, 1., 3., 4., 9., 11., 12., 13., 15., 16., 18., 19. ja 20. veebruaril ning 25., 26. ja 28. märtsil

Pilet: 12 ja 17 €

Näitlejad: Mari Abel, Juhan Ulfsak, Taavi Eelmaa, Nero Urke.

www.vonkrahl.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700