13. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

UB40 toob reggae-rütmid

Neljapäeval annab Tallinnas Saku suurhallis kontserdi suure edu saavutanud briti ansambel UB40, kes esitab läbilõike oma parimatest paladest.

1980.–1990. aastatel oma noorusaega nautinud generatsioonil, kellele UB40 koolipidudel taustaks mängis, ning ka bändi varasematel ja hilisematel austajatel on põhjust rõõmustada.

Birminghamist pärit reggae-ansambel on endiselt suurepärases vormis ja alustab järgmisel neljapäeval Tallinna kontserdiga järjekordset Euroopa turneed.

Bändi lõi sõpruskond. Bändi ajalugu ulatub aastasse 1978, kui erinevates Birminghami koolides õppinud sõpradel Brian Traversil, Jimmy Brownil, Ali Campbellil ja Earl Falconeril tekkis mõte panna kokku muusikakollektiiv. Mõeldud-tehtud. Asuti harjutama, oma muusikastiili otsima ja tasapisi ennast publikule tutvustama.

UB40 esimene suur ülesastumine toimus 9. veebruaril 1979 The Hare & Hounds Pubis ühe sõbra sünnipäeval. Sellele eelnes ja järgnes veel arvukalt väikseid jämmimisi kodulinnas, enne kui kujunes välja ansamblile iseloomulik helikeel ja hingamine.

Läbilöök saabus bändi jaoks siis, kui Chrissie Hynde, ansambli Pretenders vokalist, nägi neid ühes pubis esinemas ja pakkus võimalust oma bändi soojendada. Nende esimene singel “King / Food for Thought” ilmus plaadifirma Graduate Records alt ja jõudis Suurbritannia singlimüügitabelis neljandale kohale.

Aukartustäratav muusikaline pagas. Nüüdseks on bänd andnud välja rohkem kui kakskümmend stuudio-, live- ja remix-albumit, mida on müüdud enam kui 70 miljonit.

UB40 debüütalbum ilmus aastal 1980 ja kandis pealkirja “Signing Off”. Müügitabelis püsis see 71 nädalat, pääsedes selle aja jooksul vahepeal ka teisele kohale. Pärast suurt edu Suur­britannias asuti vallutama Ameerikat.

Edu USAs saabus 1983. aastal albumiga “Labour of Love”, mis koosnes kaveritest. Neist kuulsamad ja siiani mängitavad on Neil Diamondi loost “Red Red Wine” tehtud uus versioon, mis püsis tollal edetabelites üle saja nädala, ja Elvis Presley loo “(I Can’t Help) Falling in Love” põhjal valminud kaver.

2008. aastal ilmus bändi viimane originaalkoosseisuga album “TwentyFourSeven”, sest pärast 30aastast koostööd lahkus bändist lahkarvamuste tõttu Ali Campbell. Kõigest hoolimata läks kauamängival plaadil suurepäraselt.

Bändi muusikaline tegevus pole siiani soiku jäänud, uusi plaate on tulnud välja ka hiljem, näiteks “Labour of Love 4” 2009. aastal koos uue laulja Duncan Campbelliga.

Läbilõige loomingu paremikust. Kontserdi korraldaja Gunnar Viese sõnul kõlavad ligi poolteist tundi kestval kontserdil kindlasti UB40 suurimad hittlood. “See on bänd, mis ei pääse kuskil lavalt minema ilma laulude “Red Red Wine”, “I Got You Babe”, “(I Can’t Help) Falling in Love” või mõne muu säärase pala laulmiseta. Kontserdil saabki kuulda läbilõiget nende loomingu paremikust,” sõnas Viese. Suurt lava-show’d aga oodata ei maksa. Pigem on Viese sõnul tegu kontserdiga, mille pearõhk on muusikal.

“See tuleb nostalgiahõnguline kontsert. Ehk saab esimesi armumisi meenutada või midagi muud, mis selle muusikaga seondub. Kindlasti ei ole tegu niisuguse kontserdiga, kus saab elamuse show’st, pigem ikka muusikast,” võttis Viese toimuma hakkava kokku.

UB40

19. jaanuaril kl 20 Saku suurhallis

Pilet: 32–44 €

www.nla.ee

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700