3. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arulage töötamine nikastab tegijat

Ugala teatri “Rabajad” on pilguheit tavaliste tööinimeste maailma, kus tööd rabades unustatakse ära, mille nimel ja miks seda kõike üldse tehakse.

“Rabajad” on lihtne lugu inimestest, kes soovivad hästi elada ja teevad selle nimel iga päev tööd. Paraku ei lähe aga kõigil õnneks, rügamine viib välja rabamiseni ja kaugeltki mitte alati eduni.  

Ajutrust asub ideid genereerima. Lavastuse tegevus toimub ühes väikeses mobiilitarkvara müüvas firmas, mille eksistents ja tulevik on seatud küsimärgi alla, kui firma töötajad head äriideed välja ei mõtle, mis neid haljamale oksale aidata võiks. Neljane ajutrust otsustab pead tööle panna. Paraku tekib neil ideede genereerimisel rohkem vaidlusi ja probleeme kui konstruktiivseid ideid.

“See on lugu sellest, et inimesed rabelevad tööd teha, kuid unustavad ära, mille nimel nad rabelevad, miks nad nii palju närve kulutavad ja piike murravad. Töötamine läheb üle rabamiseks, kuid eesmärgid kipuvad ununema,” võttis tükis toimuva lühidalt kokku lavastaja Erki Aule, kellele see on esimene kord Ugalas lavastada.

Eestlastel on soomlastega sarnane maailmavaade. Olgugi et tegevus toimub lavastuses Soomes (näidendi autor on soomlane Juha Jokela), siis otseselt sellele miski ei viita. Kergesti on see keskkond üle kantav ka Eesti konteksti.

“Loos on vaba aja, töö ja pere vahel samasugused suhted kui meil. Tükis ei ole konkreetset Soome olmet, aga isegi kui oleks, siis need Soome tükid, mis Eestis lavale jõuavad, on Eesti mentaalsusele tavaliselt tunduvalt lähemal kui näiteks Prantsuse või Ameerika näidendid. Meil on põhjanaabritega üks temperament ja sarnane maailmavaade,” mõtiskles Aule.

Ühtlasi peegeldab etendus “Rabajad” Aule sõnul suurepäraselt meie ühiskonda, kus kõik hoiavad kümne küünega oma tööst kinni ning üritavad seda ööpäeva jooksul nii palju teha kui vähegi võimalik.

“Pealegi on selles tükis väga head rollid. Harva leiab selliseid näidendeid, kus kõigil tegelastel on võimalik hästi värvikalt ja mitmekülgselt mingit rolli luua,” tõi Aule välja veel ühe plussi, mis ajendas teda seda näidendit lavastama.

Tööinimestele mõtteainet jagub. Lavastus sobib vaatamiseks kõigile, kes tööinimese elu maitsta saanud. Koomikat ja traagikat täis lugu on sisult igale rabajale tuttav. Tükk on lavastaja sõnul väga lihtsas keeles ning sinna on teadlikult jäetud sisse palju kõnekeelele omast.

Ja juttu ei tule Aule sõnul niivõrd palju tööasjadest, kuivõrd omavaheliste suhetest – infotehnoloogiliste probleemide lahendamiseni ei jõutagi.

“Rabajad”

Autor: Juha Jokela

Lavastaja: Erki Aule

Kunstnik: Jaanus Laagriküll

Osades: Triinu Meriste, Tanel Ingi, Meelis Rämmeld, Andres Tabun

Esietendus: 28.01 Ugala teatris

Järgmised etendused: 04.02, 11.02, 20.02 ja 22.03. Etendus on kahes vaatuses ning kestab 2 h ja 10 min.

www.ugala.ee

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700