23. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas mõtetest saab saatus

Ka raud roostetab ja raudne leedi väsib, selgub filmist, mis portreteerib Briti üht legendaarsemat poliitikut ja seni ainsat naispeaministrit Margaret Thatcherit.

Naisterahvas elab pärast ametist lahkumist ja oma mehe surma avalikust elust tagasitõmbununa, rännates mõtetes möödaniku ja oleviku vahel.

Vanaproua meenutused algavad enesekindla ja püüdliku väikeettevõtja veelgi enesekindlama tütre teekonnaga meestest kubiseva poliitikamaailma tippu. Film näitab legendi kujunemist.

Uskudes, et tähtsad on tegevus ja progress, mitte pelgalt tiitlid, tõuseb noor naine esmalt Briti alamkotta, seejärel haridus- ja teadusministriks ning sooviga raputada parteid ja riiki ihaleb Thatcher ka peaministri portfelli.

Sel raskel teekonnal tuleb tulevasel peaministril üle elada ka kaotusi. Neist suurim on see, kui plahvatuses hukkub tulevase riigijuhi lähedane nõuandja ja sõber Airey Neave.

 Terrorist šokeeritud poliitik kiirustab plahvatanud sõiduki juurde. Film läbib sel kohal ilmselt kinematograafilistel põhjustel vajaliku ajaloolise konaruse, sest tegelikult polnud Margaret Thatcher plahvatuskoha lähedalgi.

Tervikuna võttes pakub linateos suurepärast vaadet kuningriigi tulisesse poliitikaellu ja oskuslikult laotud peaministri fassaadi taha, kus peitub ka argiste muredega tegelema pidav naisterahvas.

Filmis kõlab rohkelt osavaid ütlemisi, millest olulisim on vast peaministri öeldud lause teemal, kuidas inimese mõtetest saab tema saatus. Selline uskumus näib juhtivat kogu Margaret Thatcherit elu.

Ühtlasi kirjeldab filmi režissöör Phyllida Lloyd inimlikul ja soojal viisil Thatcheri võitlust vanaduse ja dementsusega.

Kõige parem osa filmist on aga Ameerika näitleja Meryl ­Streepi meisterlik rollitäitmine inglasest tipp-poliitiku kehastamisel.

Osav näitlejatöö varjab linateose kohatised küsitavused ja mõningase eklektilisuse ning tõstab eluloofilmi kinokunsti kõrgeimate auhindade taotlejate hulka.

 

“Raudne leedi”

8/10

Kinodes alates 17.02

 

 

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700