2. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aafrika rütmid põhjala talves

Zimbabwe vokaaltrio Insingizi toob naistepäevaks Eestisse killukese Aafrika päikest, esitades Musta Mandri kuumi palasid koos rütmika liikumisega.

Insingizi on Lõuna-Aafrika päritolu vokaaltrio, kuhu kuulub kolm Zimbabwe muusikut  – Vusa Mkhaya Ndlovu, Dumisani “Ramadu” Moyo ja Blessings “Nqo” Nkomo.

Nagu paljusid Aafrika bände iseloomustab nende loomingutki rütmikus, a cappella laulmine ning suurepärane koreograafia, mida kõike Tallinnas toimuval naistepäevakontserdil näha-kuulda saab.

Muusika viis kolm meest kokku. Kõik trio liikmed on tegelenud muusikaga lapseeast peale, alguses koolikoorides ja erinevates bändides, seejärel juba ühtse koosseisuna. Nende muusika on üdini positiivne, aus ja ehe, peegeldades hästi tuntud fraasi hakuna matata ehk “muretu elu” tegelikku tähendust.

Olgugi et nende heliloomingu teemad on Tallinna Filharmoonia pressiesindaja Heili Vaus-Tamme sõnul paljuski tõsist laadi – elus hakkama saamine, minevikus toimunu, mustade meeste roll ja identiteedi leidmine tänapäeval –, esitatakse seda rütmikalt ja rõõmsameelselt.

“Insingizi on Euroopas aktsepteeritud bänd. Nad teevad muhedat, pretensioonitut ja positiivset muusikat, mida ainult mustad oskavad niivõrd mõnusalt, vabalt ja päikeseliste emotsioonidega edasi anda,” kirjeldas Vaus-Tamm. Kindlasti ei ole nende looming tema sõnul pealetükkiv, pigem kerge ja mahe.

Tempokad Aafrika rütmid naistepäeval. “Nende lüürika, armastus, õrnus – see on meie jaoks midagi, mida paljud ei ole kogenud. Selles on kuhjaga soojust, meeletut endast andmist ning jäägitut ja tugevat emotsiooni,” visualiseeris ta bändi muusikalist helikeelt, mida naistepäeval publik kuulda saab.

Kontserdil kõlab bändi esituses autentne afri­kaani rahvalaulustiil imbuwe, mille kuulsaim pärl on kahtlemata animafilmist “Lõvikuningas” tuntud “The Lion Sleeps Tonight”.

“See stiil paneb kaasa elama ja puusa nõksutama, aga pole kuigivõrd agressiivne, vaid selline mõnusalt heatujuline. Ja nende esinemine on kahtlemata vürtsikas, nii nagu Musta Mandri inimestele ainuomane on. Ega ükski valge inimene nii lahtise füüsisega pole,” nentis Vaus-Tamm. 

Insingizi on võitnud ka mainekaid auhindu. Nende seas 2010. aastal Radio France World Music Awardi ja Prix France Musique des Musiques du Monde’i.

Kriitikute ja publiku tunnustus ning sellega kaasnev edu on neid innustanud muudkui kontserte andma ja uut materjali looma. Nii lähevadki nad peagi pärast Tallinna kontserti Austriasse, Saksamaale ja Norrasse.

Koosseis on andnud välja kuus plaati. Nendest esimest, “Voices of South Africa”, on Põhja-Ameerikas müüdud rohkem kui 250 000 koopiat. Eriti tähelepanuväärne on see fakt seetõttu, et tegu on  vokaalbändiga.

“Neil ei ole pille. Nad suudavad inimhäälega anda edasi kõik loodavad emotsioonid. See on väga haruldane,” märkis Vaus-Tamm.

Etnomuusika moodsas kuues. Aafrika muusikuid soojendab etnopoppi viljelev kodumaine bänd Greip, kes on tuntust kogunud eelkõige looga “Vihmaloits”. Nende loomingus leidub aga palju muudki põnevat. Tallinna Filharmoonia pressiesindaja sõnul on Greip ehe näide, kuidas ühendada rahvalik, ajalooline regilaulužanr moodsa muusikakäsitlusega.

“Etnomuusikas on meie juured ja meie minevik. Samas on see otseselt seotud meie tänapäevaga. Me ei pea seda võtma kui mingit museaalset nähtust, vaid see peabki ühilduma praegusajaga. Selles peitub meie identiteet. Kui seda suudetakse teha kui moodsat muusikat, siis ongi asi ­õige. Greip seda suudab,” iseloomustas Vaus-Tamm soojendusbändi.

Insingizi naiste­päevakontsert

“Hakuna matata”

07.08 Tallinnas Rock Cafés

Pilet: 12 eurot

www.rockcafe.ee ja www.insingizi.net

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700