2. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helikunst püssirohukeldris

Helikunstnik Raul Kelleri näitus “Klang!” puudutab füüsilise heli, helikerade ja ACTA-temaatikat. Raul Keller on üks tuntumaid helikunstnike Eestis, olgugi et mõiste “helikunst” ei ole siinmail veel tugevalt kanda kinnitanud, kuigi asjatundjaid on viimastel aastatel küllaga juurde tulnud.

Torpeedodest mängutoosini. Helikunst hakkas läänes jõudsalt arenema 1960ndatel, kui John Cage sai tuntuks oma minimalistlike kontsertettekannetega, mis kaasasid peale nappide klaverihelide ka publiku saginat, köhatusi jms. Nüüdseks on helikunstist saanud väga mitmekülgne ala, mis koondab enda all erinäolisi eksperimente nii elektrooniliste kui ka looduslike helidega.

Keller eksponeerib näitusel viit erinevat lähiaastatest pärit teost, mis on ühte suurde ruumi paigutatud nii, et need üksteist ei sega, vaid hoopis täiendavad.

Ruumi sisenedes on otse vaataja-kuulaja poole suunatud torpeedod. Eelmisel aastal õues eksponeeritud töö on nüüd toodud sisetingimustesse, kus seda ei pane tööle mitte merelt puhuv tuul, vaid torpeedode taha ehitatud ventilatsioonisüsteem.

“Black Music Box” on aga modifitseeritud mängutoos, mis oli mullu, 2011. aastal eksponeeritud Riia lennujaamas. Külastaja saab vänta keerates töö liikuma ja kõlama panna, nii et see näitab valguse ja augustatud lindi abil ruumis erinevaid lennusihtkohti.

Kujuteldav helikera. Kõige liikuvama või nähtamatuma heliga installatsioon on “Tume disko”. Töö loob tajutava helikeskkonna. Vaataja-kuulaja näeb suuri kõlareid ja muid instrumente, mille koostoimel tekib tema kohale kujuteldav diskokera, täpsemalt helikera.

Nagu enamiku helikunstinäituste puhul on kuulaja iga tööga aktiivses suhtes, sest olenevalt kuulaja keha liikumisest ruumis muutub ka see heli, mida kuulata. Installatsiooni “Tume disko” juures on vaja leida õige koht, kus helikera pea kohale tekib.

Kaks installatsiooni tegelevad heliga kaudsel viisil. Ära ei ole jäänud märkimata ka praegu kurikuulus ACTA – samanimeline Kelleri töö kujutab endast arvukalt vanu profikõlarite pappkarpe. Teoste mehaanilise reprodutseerimise probleem on muusika/heli puhul viimasel ajal eriti aktuaalne.

Füüsiline heli. Töö “Protsess” näitab aga, kuidas helist genereerida käegakatsutavat graafikat. Vinüülimängija abil tehtud unikaalsetel graafilistel lehtedel näeme vinüülinõela automaatselt joonistatud vinüülplaadipinda.

Helikunstnikele meeldib rõhutada, et heli on tegelikult füüsiline. Heli on protsess, see on alati liikumises, seda saab püüda ja salvestada ning sellel on mõju nii inimese vaimsele kui ka füüsilisele kehale, olgu siis tegemist tugevate helivõngete või lihtsalt sumeda heliga, mis ainult paitab kõrvatrumme.

Raul Keller - “Klang!”

Meremuuseumi püssirohukelder, Uus 37,

Tallinn

Näitus jääb avatuks 7. märtsini.

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700