Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 28. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased muretsevad internetiturvalisuse pärast, kuid ei oska end ohtude eest kaitsta

EMT ja Elion korraldasid veebruari lõpus uuringu, millest selgus, et Eesti inimesed muretsevad internetis oleva isikliku info ja nutitelefonide turvalisuse pärast. Samas ei teadnud 79% vastanutest, kuidas oma nutitelefoni viiruste eest kaitsta ning vaid kolmandik vastanutest on astunud samme isikliku info kaitsmiseks internetis.

37% kõikidest vastanutest arvas, et isikliku info hoidmine sotsiaalvõrgustikes (Facebook, Twitter jt) ei ole turvaline ning 16% hindas, et isiklikku infot on internetis keeruline kaitsta.

Vaid kolmandik kõikidest vastanutest leidis, et on teinud omalt poolt selleks, et oma isiklike andmeid internetis kaitsta.  Näiteks valis 15% vastanutest erinevatele veebiteenustele erinevad salasõnad ning 31% vastanutest andsid endast parima, et salasõnad oleksid ka võimalikult tugevad (sisaldaksid nii suur- kui ka väiketähti ning numbreid).

„Iga päev tekib juurde uusi arvutiviirusi ning leitakse võimalusi kasutajate andmete omistamiseks ning seadmete väärkasutamiseks. Eestis, kus internet on sedavõrd populaarne, peame turvalisusele senisest veelgi enam tähelepanu pöörama,“ ütles Elioni infoturbejuht Toomas Bergmann. Ta lisas, et me kõik saame selle jaoks igapäevaselt midagi ette võtta: näiteks on mõistlik kasutada viirusetõrje programme ja tugevaid salasõnu ning  hoida end pidevalt kursis internetiturvalisust puudutava infoga.   

Mobiilse interneti kasutuse ja nutitelefonide lai levik on tõstatanud küsimuse ka nutitelefonide turvalisest kasutamisest. Ligi pooled (45%) nutitelefonide kasutajatest on mures mobiilselt levivate viiruste pärast ning 79% ei teadnud, kuidas oma nutitelefoni viiruste vastu kaitsta.

Väitega, et nutitelefonide turvalise kasutamise ja nende viiruste eest kaitsmise vastu on saada piisavalt põhjalikku infot, nõustus 34% küsitluses osalenuist.

„Kuna aga 66% ei arva, et on piisavalt põhjalikku infot selle kohta, kuidas kaitsta oma nutitelefoni viiruste vastu, ning tervelt 78% ei teadnud üldse, kuidas oma nutitelefoni viiruste vastu kaitsta, on need näitajad murettekitavad,“ ütles EMT erakliendi divisjoni direktor Riho Jürvetson. „Selles valdkonnas tuleb kindlasti samme astuda ja ühe esimese tegevusena on EMT koostöös Vaata Maailma Sihtasutusega algatanud noorte teadlikkuse tõstmise projekti  turvalisest nutitelefonide kasutamisest.“

Elioni ja EMT ühine uuring kannab nime Telekomi Trendid, mille tänavune esimene küsitlus viidi läbi 19.-26.veebruaril 2012. Uuringus osales 2282 inimest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700