30. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dialoog röövitu ja röövija vahel

VAT Teatri uus lavastus “Liblikapüüdja” pakub pinevust ja painajaid, mis on esitatud heale näitemängule kohaselt haaravas ja esteetiliselt nauditavas vormis.

Lavastus põhineb John Fowlesi menuromaanil “Liblikapüüdja”, mida on eesti keeles välja antud mitu korda. Žanri poolest on tegu psühholoogilise thriller’iga ning sama võib öelda VAT Teatris etenduva tüki kohta.

Psühholoogiline põnevik. Vast valminud lavastus annab edasi romaani põhiolemuse, jättes kõrvale väheolulised dialoogid ja mõttekäigud ning kontsentreerudes olulisele. Kuna tegemist on dramatiseeringuga, on selguse huvides alusmaterjali lühendatud ja ümber töötatud.

Lavastaja Peeter Raudsepa sõnul küpses etenduse tekst lavastusprotsessi loomuliku arengu käigus, mistõttu sisaldab see täpseid lõike romaanis olevaist dialoogidest, aga ka näitlejate poolt kokkuvõtlikult ümber jutustatud osasid. “Me ei vääna seda lugu, meie kasutuses on lihtsalt teised vahendid, et selle loo olemust avada. See on samasugune psühholoogiline thriller nagu raamatki,” väitis lavastaja.

Laval on kaks tegelast: kaunis kunstitudengist neiu Miranda Grey (Marilyn Jurman) ning veider ja üksildane Frederick Clegg (Margo Teder), kes hoiab Mirandat oma maamaja keldris vangis, suhtudes tüdrukusse kui oma liblikakollektsiooni kõige ilusamasse eksemplari.

Kahe inimese siseelu avamise ning armastusest kuni vihkamiseni küündivate vastastikuste tunnete näitamise kaudu jõuab lugu viimaks traagilise lõpplahenduseni.

Sünergia näitlejate vahel. Raudsepa sõnul on “Liblikapüüdjaga” tegelemine tema jaoks olnud topeltvedamine.

Esiteks on tegemist sügava ja süngevõitu materjaliga, mille lahendamine efektse lavastusena on talle parasjagu pinget pakkunud. Teisalt on ta saanud töötada näitlejatega, kes on olnud selle tüki õnnestumise jaoks hea kooslus.

“Mõningate asjadega on elus nii, et nad tulevad ja tulevad ja lõpuks jõuavad kohale. Selle lavastuse juures on need kaks asja korraga juhtunud,” nentis lavastaja.

1963. aastal ilmunud “Liblikapüüdja” on Inglise kirjaniku John Fowlesi esikromaan. Samast materjalist on vändatud ka film. Fowlesilt on eesti keeles ilmunud veel lühiproosakogumik “Eebenipuust torn” ning romaanid “Maag” ja “Prantsuse leitnandi tüdruk”.

John Fowles – “Liblikapüüdja”

Lavastaja: Peeter Raudsepp

Esietendus: 31. märtsil rahvusraamatukogu teatrisaalis

Pilet: märtsis 9/13 eurot,

aprillis 11/15 eurot

alla 16aastastele mittesoovitatav

www.vatteater.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700