Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 3. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas töölepingu võib erakorraliselt lõpetada ka töötaja töövõimetuslehe ajal?

Tööandja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda ka töötaja töövõimetuslehe ajal. Töölepingu ülesütlemise põhjendus saab tugineda seaduses toodud alustele.

Küsimus: Tööandjal on probleem töötajaga, kellel on alles katseaeg, kuid too viibib praegu haiguslehel. Soovime temaga töölepingu lõpetada võimalikult kiiresti, kuna ta ei saa oma tööülesannetega hakkama ja tema kohta on esitatud ka juba kolm kirjalikku kaebust. Kas võib seda teha haiguslehe ajal ja mis paragrahvile tuleks sel juhul viidata?

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal:

Tööandja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda ka töötaja töövõimetuslehe ajal. Töölepingu ülesütlemise põhjendus saab tugineda seaduses toodud alustele. Kui töötaja tervis, teadmised, oskused, võimed ja/või isikuomadused pole katseajal vastanud tasemele, mida nõutakse kokkulepitud töö tegemisel, siis on tööandjal õigus tööleping katseaja jooksul üles öelda töölepingu seaduse (TLS) § 86 lõike 1 alusel. Ülesütlemist tuleb ülesütlemisavalduses töötajale põhjendada.

Katseajal tuleb töölepingu ülesütlemisest ette teatada 15 kalendripäeva või hüvitada töötajale vähem ette teatatud päevad.

Ülesütlemisavaldus kui tahteavaldus tuleb edastada töösuhte teisele poolele kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis (TLS § 95 lõige 1). Suuline ülesütlemisavaldus on tühine ja tagasiulatuval kuupäeval leping lõppeda ei saa. Kõige varem saab leping lõppeda tahte teatavaks tegemise päeval - näiteks avalduse töötajale kättetoimetamise või tähitud kirjana postkontoris kättesaadavaks tegemise päeval. Ülesütlemisest katseajal võib teatada ka katseaja viimasel päeval, kuigi leping lõpeb alles pärast katseaja lõppu.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700