26. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

“Klaas veini” või “klaas šampanjat” vastuvõtt

Vastuvõtt “klaas veini” või “klaas šampanjat” korraldatakse enamasti keskpäeval vabas vormis kella 12–15 vahel.

Niisuguse vastuvõtu korraldamiseks on mitu põhjust: lepingu allkirjastamine, näituse avamine, kolleegi pensionilesaatmine, lugupeetud külalised, saabuvad pühad, firma aastapäev jne. Klaasi veini võib töökaaslastele pakkuda ka sünnipäevalaps, ametikõrgendust saanud isik jne.

Olgu põhjus ametlik või isiklik, kestab selline vastuvõtt 1–1,5 tundi. Istumisvõimalusi ei pakuta, kuid invaliididele või väga eakatele leitakse istumiskoht. Jooke ja suupisteid pakutakse kandikuilt, pudelid jäävad külaliste silma eest varju. Kui tekib vajadus serveerida teine klaasitäis, teeb seda kelner. Võib katta ka suupistelaua ja paigutada kõik vajaliku sinna.

Kas pakkuda veini või šampanjat? Šampanjaks nimetatakse ainult seda kihisevat jooki, mis on toodetud Prantsusmaal Champagne’i maakonnas, ülejäänud on vahuveinid. Nii šampanjat kui ka vahuveini pakutakse külalistele ainult ülipiduliku sündmuse puhul ja pauguga avatakse pudelid siis, kui põhjus seda väärt, näiteks uue aasta saabudes, suure võidu korral jne.

Päevasel vastuvõtul oleks soliidsem pakkuda klaas veini, mille peaks valima dessert- või puuviljaveinide hulgast. Tähtis on kasutada ka õigeid veinipokaale.

Vastuvõtule “klaas veini (šampanjat)” minnakse päevases ametkondlikus rõivastuses, täpselt kutsutud kellaajaks. Võõrustaja peab alustuseks tervituskõne, ütleb toosti, järgneb seltskondlik vestlus. Kutseid enamasti ei saadeta. Osavõtjaile teatatakse üritusest suusõnaliselt, telefoni teel, märkega külalistele saadetud programmis.

Loe lähemalt Äripäeva „Juhiabi käsiraamatust“.

Autor: Urve Vilk, Maaja Kallast, Erna Gross

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700