27. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Traagilise noodiga komöödia

Lauri Saatpalu kehastab VAT Teatri uuslavastuses rekvisiitorit, kelle asi on publikule selgeks teha, miks etendus ära jääb.

Ühteaegu saab Saatpalu monoetenduses võimaluse panna ennast proovile nii näitleja, ooperilaulja kui ka balletiartistina.

Selline see Saatpalu roll ongi: olla silmitsi publikuga ning üritada kuidagi lahendada olukorda, mis temale kui rekvisiitorile käib ilmselgelt üle jõu. Ta arvab, et tehnilise personali hulka kuuluva inimesena pole tal õigust otsustada, mida ärajäänud etendusega pihta hakata ja kas publiku võib laiali saata.

Teadaolevalt peaks etendus ära jääma, aga kuna inimesed on siiski saali sattunud, hakkab rekvisiitor tasapisi publiku meelt lahutama. Enda elust rääkimise käigus teeb ta avastuse, et lõpuks ometi on saabunud võimalus demonstreerida oma oskusi, mille arendamisest ta kunagi unistas.

Üksindus rõõmsa maski taga. Rekvisiitor võtab endale eesmärgi tutvustada publikule, mis asjad teater, ooper ja ballett üldse on. Oma entusiasmis demonstreerib ta kõike, mida oskab: tantsib, laulab ooperiaariaid ja teeb muudki.

Kui lõpuks kõik laheneb ja jõutakse otsuseni, et piletid ostetaksegi tagasi, on kulunud poolteist tundi, mille jooksul on rekvisiitor jõudnud juba paraja etenduse anda.

“Tegelikult on see lugu üksikust inimesest, kelle elus ei ole kõik läinud nii, nagu ta on unistanud, kuid kes ei näita oma kannatust välja. Me ei näe laval kannatavat Saatpalu, vaid pigem on kannatus aimatav selle lusti taga, mida ta publikule asjatundlikult pakkuda üritab,” avas rekvisiitori tegelaskuju lavastaja Margo Teder.

Elulised seosed. Lavastaja sõnul teeb Lauri Saatpalu laval olulise rolli, kuna tema ainuke partner selles tükis on publik. “See lugu on Saatpalule selles mõttes sobiv, et ka tema töötas noorena teatris kas lavapoisi või mingi teise säärase asjapulgana. Ta tunneb ennast selles rollis hästi,” kinnitas lavastaja.

Koostööd VAT Teatriga ei tee Saatpalu esimest korda. Teatri algusajal 1980ndatel oli Saatpalu selle teatriga seotud lausa kolm aastat.

“Ega ta nii toores poiss ka ole, eks tal on see näitlemispisik noorusest peale sees olnud,” nentis Teder ja lisas naljatamisi, et kui Saatpalu kenasti oma rolliga maha saab, siis võiks kaaluda teda rekvisiitorina VAT Teatri püsipalgale võtta.

“Rekvisiitori tähetund”

VAT Teater

Lavastaja: Margo Teder

Osas: Lauri Saatpalu

Esietendus: 4. mail rahvusraamatukogu teatrisaalis

Pilet: 15 ja 11 eurot

www.vatteater.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700