27. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulevikku kuulutav kunst

Tarbekunsti- ja disainimuuseumis on korraga avatud kaks näitust – Kärt Ojavee “Määratlemata kasulikud objektid” ja grupinäitus “Sisu ja vorm I. Kaasaegne Eesti graafiline disain 2001–2011” –, mis kombivad tuleviku piire.

Kärt Ojavee on Eesti innovaatilise disaini üks omanäolisemaid tegijaid. Praegu lõpetab ta doktoritööd aktiivsete tekstiilide teemal ning on selle raames juba 2004. aastast uurinud ja praktikasse viinud nn elavaid materjale.

Ojavee tööd balansseerivad praktiliste objektide ja utoopiliste tulevikuideede vahel. Ta loob nii potentsiaalselt funktsionaalseid esemeid kodus kasutamiseks kui mängib ka kunsti ja disaini vahelise piiri peal uute ja võib-olla veel mitte eriti praktiliste ideedega.

Utoopiline funktsionaalsus. Olgu tegu fantaasia- või praktiliste objektidega, Ojavee paneb nad kõik reageerima ja ümbritseva keskkonnaga suhestuma. Tema tekstiilist esemed on aktiivsed.

Tavalistele valgetele padjapüüridele joonistub kaunis muster niipea, kui neile paistab peale päevavalgus. Meekärje struktuuriga kangassein reageerib inimese käesoojusele, jättes maha erinevaid mustreid. Veel mitte nii määratletud funktsiooniga on teine kangassein, mille värv liigub ühest kohast teise.

Ojavee töödes näeb puhast loomingulist rõõmu, mis liitub tulevikuutoopiaga uutest materjalidest ja inimese keskkonda kujundavatest objektidest. Võiks öelda, et Ojavee on ajast ees, kuulutades seda, mida tulevik võib tuua. Samas ei rahuldu ta ilmselgelt mitte ainult kontseptsioonide loomisega, vaid sama oluline on ideede elluviimine. Seda teeb Ojavee tehnikaülikooli teadlastega.

Kokkuvõte möödunud kümnendi graafilisest disainist. Tarbekunsti- ja disainimuuseumi teine värske näitus keskendub viimase kümnendi Eesti graafilisele disainile. Kuraator on Indrek Sirkel, kes on ise üks kohalikke noori graafilisi kujundajaid.

Näitusele on kokku kogutud plakateid, reklaamlehti ja katalooge, mille kujundus on kõike  muud kui traditsiooniline. Muu hulgas on välja pandud ka CD-ümbriste kujundused, firmagraafika, visiitkaardid ja logod. Kõik on äärmiselt moodne ja lahe.

Ka näituse kujundus nõuab oma osa. Valged lauad, mis esinevad vitriinidena, on pööratud pisut kaheksasse ja neljas jalg on nii lühike, et ei ulatu põrandale toetuma. Kummalisel kombel mõjub kogu see komplekt ruumitajule, mis hakkab samuti lainetama ja ühte jalga lonkama. Aga õnneks võib tõdeda, et Eesti noorte graafiline disain ei lonka ühtegi jalga.

Kärt Ojavee “Määratlemata kasulikud objektid” ja grupinäitus “Sisu ja vorm I. Kaasaegne Eesti graafiline disain 2001–2011”

Tarbekunsti- ja disainimuuseum, Lai 17, Tallinn

Mõlemad näitused on avatud 17. juunini.

 

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700