1. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP restoranitest: Viru tänav on saanud juurde tõsiselt võetava restorani

Varem lähtusin vanalinnas orienteerudes teadmisest, et tõsiselt võetavad söögikohad asuvad Vene tänaval, Viru tänavale jäävad turistilõksud. Enam selline kulinaarne spikker ei toimi, peale suurepärase liharestorani Goodwini on Virus nüüd Cru.

Sisekujundusega Cru ei üllata, kombinatsiooni, milles domineerivad tume puit, loodustoonid, efektsed valgustid ja hiidmõõtmetes veiniriiul, on palju kasutatud, kuid kulinaarsete elamuste taustaks on see igati sobilik kuliss.

Kallid südalinna ruutmeetrid on Crus viimseni kasutusse võetud, ka kitsasse sisehoovi on lauad seatud. Praegu on need veel tühjad, aga kujutan ette, kui mõnus võib südasuvise kuumusega see varjuline majadevaheline pragu olla.

Toidu serveerimise meistriklass. Restoran Cru avati märtsis ja on näha, et teenindajad pole veel külastajate üleküllusest rikutud. Jään peaaegu uskuma, et meid oodatakse. Lahked tervitused ja teenistusvalmis olek jätavad igatahes sellise mulje. Lauavalik, menüüd, joogid – kõik sujub mõnusasti. 

Heas söögikohas targalt ja loominguliselt koostatud menüü on justkui avamäng, mis juhatab sisse kulinaarsed naudingud. Cru toidukaart on üllatavalt usaldusväärne, vanalinna peatänavale kohaselt klassikaline, mõõdukalt elegantne, samas parajalt uuendusmeelne. Erilisi show-elemente pole, aga langustiinid, sparglid, Arktika magevee forell, õrnsuitsupõdraliha, pärlkana jms on tore vaheldus.

Langustiinisupp serveeritakse uhkelt: lauale tuuakse taldrik kenasti välja sätitud tahke kraamiga, kliendile jäetakse üllatuseks piisavalt aega ja alles siis valatakse juurde leem. Langustiin on täiesti olemas, lisaks natuke krõbedat peekonit, merivähitartari ja toorjuustu. Nii idee, serveering kui ka maitsed on meisterlikult välja peetud.

Ka teine eelroog – linnumaksapasteet – on meistritöö. Pasteet ise on tagasihoidlik, domineerib puhas ja lihtne maksamaitse. Sära annavad lisandid: veinimarmelaad, õunatšatni ja marjad.

Kolm käiku ehedaid maitseid. Naudime täiel rinnal, süveneme maitsetesse, aroomidesse, värvidesse ja tekstuuridesse ning otsime sõnu, et lauakaaslasega elamusi jagada.

Maitserännak kestab, veel on laual pasteeti, veel jätkub langustiini... Kuid ettekandja küsimus, kas ta võib teise käigu tuua, toob meid maa peale tagasi. Mis mõttes teise? Me ju sööme veel! Muidugi oleme uuteks elamusteks valmis, ainult natuke hiljem.

Arktika magevee forelli valin põhiroaks õieti seetõttu, et selle lisand on safraniga maitsestatud kartulipüree ja safrani-kala maitsekooslus on minu jaoks vastupandamatu. Cru kokk tunneb materjali, on õrna kala lisandid täpselt parajaks timminud ning kenasti taldrikule seadnud: kartulipudrust on saanud justkui lootsik, millele hõrk kala köögiviljadega välja pandud.

Pearoast joobudes kaotan enesekontrolli ja tellin ka magusat, kuigi see polnud algselt plaanis. Ja jälle pean tõdema, et täiuslikku pearooga dessert enamasti ei ületa.

Kui kala, safran ja köögiviljad on ideaalses tasakaalus, siis magustoidus (krõbe besee vahukoore ja marjadega) valitseb vahukoor. Jah, vahukoor on tõesti hea, ehtsa talukoore maitsega, aga ta jääb soleerima – beseed on vähe ja marjugi oleks võinud rohkem olla.

Cru

Aadress: Viru 8, Tallinn

Telefon: 614 0085

Avatud: 12–23

27 punkti

toit

10/10

teenindus

8/10

interjöör

9/10

põhiroogade hinnad:

14–19 eurot

 

Autor: Urve Vilk, Heidi Vihma

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700