1. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haiguste ravi paksu metsa rüpes

“Hullumaja suvepäevadele” koguneb hulk patsiente, kes justkui polekski haiged, kuid kes sellegipoolest vajavad ravi. Tegemist on Rakvere Teatri suvelavastusega, mis viib publiku Lääne-Virumaa metsa, kus asub Kaarel Karmi metsatalu.

Lavastaja Urmas Vadi sõnul on lavastuse toimumispaik “Hullumaja suvepäevade” puhul märksa olulisem kui mõne teise lavastuse puhul. “Keset ühte metsa on Kaarel Karmi talukoht ja üks küün, milles me oma lugu teeme. Usun, et see lavastus seostub looduskeskkonnaga, kuhu see planeeritud on, hästi. See on koht, kus on käinud hulk loomeinimesi. Samuti on oluline metsast peale tungiv loodusstiihia,” rääkis Vadi.

Et teatriplatsile jõuda, peab publik ette võtma väikese jalgsimatka läbi metsa. Vadi võrdleb seda tähendusliku retkega inimhinge tundmatusse sisemusse, sest inimpsüühika kummaliste avaldumisvormidega lavastuse käigus just tegelema hakataksegi.

Tervete ravitsemine. “Hullumaja suvepäevade” peategelane on psühhiaater Johannes, kes on sidemed tsivilisatsiooni ja argieluga järsult läbi lõiganud, et alustada paksu metsa rüpes asuvas mahajäetud majas oma erapraksisega. Johannese patsientideks saavad tema sõbrad ja tuttavad, loomeinimesed, kes esmapilgul mingit ravi ei näi vajavat.

Nii nagu Johanneski, kes vaatamata oletustele, mis tal viga võiks olla, on terve, on terved ka tema värsked patsiendid – niivõrd kuivõrd võib üldistavalt terveks nimetada üht keskmist inimest kõigi oma veidruste ja eripäradega. Ometi vajavad nad ravi, kuigi mitte klassikalises mõttes.

Elamus iga ilmaga. Tegu on intiimse suvelavastusega, mille publikuala mahutab vaid 110 inimest etenduse kohta. See tähendab, et näitlejad on publikule väga lähedal ning saadav elamus seega vahetu. “See pole suveteater selles tähenduses, et kusagil kaugel laval peavad näitlejad meeletult vehkima, mikrofonid küljes,” ütles Vadi.

Kuna suveilmad on heitlikud, tuleb publikul arvestada vaatamise juurde kuuluvate sääskede ja pilvisematel päevadel ka vihmasabinaga. Ära lavastused selliste pisiasjade pärast siiski ei jää. “Kui sajab, siis sajab, vihma vastu ei saa. Vihm on selline asi, mis sajab nii andekate inimeste kui ka teistsuguste inimeste peale,” rääkis Vadi muretult. “Eestimaa suvi on hurmav,” lisas ta.

“Hullumaja suvepäevad Vaino Vahingu ainetel”

Lavastaja: Urmas Vadi

Osatäitjad: Margus Grosnõi, Natali Lohk, Tiina Mälberg, Peeter Rästas, Üllar Saaremäe jt

Esietendus: 8. juuni kl 20 Lääne-Virumaal Karula külas Kaarel Karmi metsatalus

Pilet: 18 eurot

www.rakvereteater.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700