15. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnas näeb surmarituaali

Cabaret Rhizome korraldab Vabaduse väljakul täna ja homme indiaanlase, Istuva Hobuse surmarituaali, et too pääseks pärast seda parematele jahimaadele. 

Neil, kes nägid ja nautisid eelmise aasta juunis Vabaduse väljakul Cabaret Rhizome’i lavastust “Harri barrikaadidel” on põhjust rõõmustada. Teater jätkab ka sel suvel sarnast joont, tuues publiku ette tänasel ja homsel pealelõunal vabaõhuetenduse, mille teema kodu ja pärismaisuse mõistete kadumine üha kiiremini ootamatuid muutusi genereerivas maailmas. 

Vähe teadmisi, palju sõnavõttu. “Lavastus puudutab valge mehe ja pärismaalaste temaatikat meie teatrile omases libamütoloogiaid käsitlevas võtmes,” selgitas lavastaja Johannes Veski.  Ühes näitlejatega, kes on Anatoli Tafitšuk, Ajjar Ausma, Joonas Parve ja Päär Pärenson, proovitakse tema sõnul näidata, kuidas inimesed väga vähe indiaanlaste teemast teavad, tihtipeale aga väga palju selle kohta öelda tahavad.

“Pärismaalaste kauged kombed jõuavad meieni väga pinnapealsetes mütoloogilistes vormides. Arvatakse, et ühel õigel indiaanlasel on suled, ta tõmbab rahupiipu, varastab hobusega, on ühesõnaga Winnetou – sellega meie indiaanipilt tihtipeale piirdub. Meie üritame veel enam seda võltsmütoloogiat rõhutada,” toonitas Veski.

Vabaduse väljakul toimub suremisrituaal. Selleks toimub Vabaduse väljakul performance-rituaal, kus peategelane, pealik Istuv Hobune osaleb oma surmarituaalis.

“Täpsemalt toimub tema viimsele teekonnale saatmine ja tema tarkuste, soovituste ja ka küsimuste, mis tal siin maailmas selgusetuks jäid, edastamine. Edasi läheb ta parematele jahimaadele Suure Vaimu juurde,” kirjeldas Veski täna ja homme mahamängitava tüki sisu. Ajendi sellise tüki tegemiseks sai Veski mullusest edust.

“Eelmisel aastal tehtud libaprotestiaktsioon, mis oli Hiina valitsuse vastane, osutus väga edukaks ja sai väga head tagasisidet, nii tekkiski mõte ka sel aastal suvelavastuse vormi sel kujul jätkata,” kommenteeris Veski. “Me lähme taas Vabaduse väljakule ja tekitame tänavale näiliselt spontaanse ülesastumise kellegi kaitseks,” lisas ta.

Vastakad mõtted indiaanlastest. Sellise loo jutustamise mõtte andsid lavastajale aga Tallinnas Tammsaare pargi lähistel juba pikemat aega musitseerivad indiaanlase välimusega võõramaalased.

“Me oleme näinud tänavatel neid indiaanlasi, kes on kodust tulnud 20 000 km kaugusele, täpselt teisele poole maakera, et mängida siin paaniflööti, müüa CD-plaate ja rääkida igavesest rahust. See kõik näib väga kummaline ja tekitab arvukalt küsimusi. Miks ei võiks see igavene rahu nendeni jõuda kodusel maastikul, miks on vaja tulla seda just siia Ida-Euroopa tänavatele kuulatama,” küsis Veski.

See omakorda paneb Veski sõnul mõtlema, kas nende soov on ikka tõeline või äkki hoopis nende jaoks kergem väljapääs oma indiaani välimust ja paaniflöödi mängu oskust kuidagi majanduslikult ära kasutada.

“Cowboys ja Indians”

Cabaret Rhizome’i suvelavastus

15. ja 16.06 kl 15 Vabaduse väljakul Tallinnas

Lavastaja: Johannes Veski

Osades: Anatoli Tafitšuk, Ajjar Ausma, Joonas Parve, Päär Pärenson

Piletid: tasuta

www.cabaretrhizome.ee

Autor: Urve Vilk, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700