10. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viru festival võtab teatepulga Käsmus üle

Kaks nädalat pärast Viljandi pärimusmuusika festivali sätivad pidumeelsed folgisõbrad ennast teele Käsmu poole, kus toimub kolmepäevane festival “Viru Folk 2012”. Täna läheb pidu lahti juba viiendat aastat järjest.

Viru folgifestival ei ole rangelt võttes puhas pärimusmuusika festival, sest hulk kontserte põhineb hoopiski kerge muusika alla kuuluvatel autorilauludel, millel folkmuusikaga suurt pistmist ei ole. Folkijaid aga tõmbab üritus ikka.

Ja võib-olla just selle mitte nii range pärimusmuusika piiridesse jäämise pärast tuleb Käsmu ka sellist rahvast, keda folkmuusika eriti ei meelitakski. Igatahes on sel festivalil nii ühte kui ka teist. On folki, on popmuusikat, pehmemat sorti rokki ja džässigi.

Palju esinejaid piiri tagant. Kohalike folkbändide nimekiri sel aastal väga pikk pole, piirdudes peamiselt Zetode ja VLÜga. Folgižanri rõhk on pigem väliskülalistel, keda on oodata nii Skandinaavia maadest kui ka Põhja-Ameerikast. Neistki toob osa kingiks hoopis autorimuusikat, nagu näiteks Kanadast tulev Melanie Dekker, kes on ühtlasi kõige kaugemalt Käsmu festivalile saabuv esineja.

Nimekirjas on veel soomlaste folkiv koor Kuokkavieraat ja Allmaailma Haamrid ehk Alamaailman Vasarat. Venemaalt sõidavad kohale ansamblid Atlantida ja udmurdikeelne Chupai Eli.

Esinema kutsutud Eesti bändid esitavad muusikat seinast seina. Peale Zetode ja VLÜ, kel on au hoolitseda, et üritus ikka folk­festivali nimetuse välja teeniks, käivad lavadelt läbi vokaalansambel Greip, Skandinaavia, Keldi, India ja Lõuna-Ameerika põlisrahvaste väelaule esitav kooslus Tane Mahuta, Taavi Peterson & Üdi, venekeelne linnafolkbänd Moskva-Odessa, Bombillaz, Dagö koos Riho Sibulaga, Jäääär koos Jaanus Nõgistoga ning mitu eriprojekti, nagu Jaagup Kreemi, Tiit Kikase ja Taavi Langi kava Juhan Viidingu loomingust ning Jaak Sooääre, Raul Vaigla ja Tanel Rubeni Miina Härma lauludest inspireeritud kontsert. Loomulikult on esinejaid veel.

Filmiprogramm ja luuleõhtud. Mitmekülgsuse puudumise all festival ei kannata. Paralleelselt muusikaprogrammiga toimuv filmiprogramm sisaldab linastusi nii Käsmu rahvamajas, Vinteri ja merelaval kui ka Sagadi mõisas.

Filmid räägivad kas Käsmuga seotud inimestest või lihtsalt muusikast. Kontsertidega ühest nimekirjast leiab ka mitu luuleõhtut ning loodushuvilisi kutsub keskkonnaprogramm.

Olulisim on Käsmu muusikafestivali juures koht, kus see toimub. Mõnus on lonkida mere­äärsesse miljöösse sobituvaid lavasid mööda kontserdilt kontserdile, vahepeal ujuda, võtta kaldakivide vahel päikest ja nautida rahu, mis ei kao ka siis, kui terve küla on täis muusikat ja festivalipublikut.

“Viru Folk 2012”

10.–12. augustil Käsmus Kaptenikülas

Pilet eelmüügist: päevapilet 22/20 eurot, päeva perepilet 52 eurot, pass 55/50 eurot

Pilet festivali ajal: päevapilet 25/22 eurot, päeva pere­pilet 60 eurot, pass 65/60 ­eurot; kuni 12aastased (k.a) lapsed tasuta

www.virufolk.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700