17. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naiste külas aeti naiste asju

Lavastuse “Naised valitsevad maailma” suurim pluss oli saladusliku atmosfääri loomine, milles kõik ülejäänu toimus justkui iseenesest.

Lavastuses ei olnud sellist pingutatud lavalist pidulikkust, mis tõmbaks terava kriipsu publiku ja esinejate vahele. Publik lihtsalt unustas ära, et on teatris, ja nautis enda ees avanevat võluvalt teistsugust maailma, mis oli naljakas, veider ja kangesti sümpaatne.

Tubli kiitus tuleb öelda esinemispaiga väljavalijale, sest see koos ümbritsevasse keskkonda kavandatud lavakujundusega andis kogu lavastuse atmosfäärist tubli poole.

Vanas Raadi lennujaama sopis ellu ärganud naiste küla mõjus müstilise paigana juba ainuüksi hütikese ees põleva elava tule tõttu, mille kohendamine ja mille ümber istumine oli tegevustiku osa.

Lainetav lava võlus. Lavapildi nael oli tillukene savionn, mis osutus pöördlavaks ja näitas publikule kord avatud, kord suletud külge –olenevalt sellest, mis asendisse naised selle käänasid.

Vesi, mis kattis kogu lava “põranda”, ja purded, mis veest üle pidanuks aitama, ei olnud vist algsetes plaanides lavakujunduse osa. Ilmselt oli see tekkinud suurtest vihmadest, kuid visuaalselt mõjus lavaruumis lainetav järv väga efektselt. Minu tunnustus ja kaastunne näitlejatele, kes kolm tundi vältava etenduse jooksul vapralt vees ringi pladistasid ning jätsid mulje, et külmatunne neid ei kõiguta.

Köitev muinasjutt. Sisulises mõttes oli “Naised valitsevad maailma” köitev. Ei saa öelda, et just kõik avatud otsad tegevuses lõpuks päris puhtalt kokku oleks sõlmitud, kuid kusagilt see lugu ometi algas ja kusagil lõppes ning vahepeal pakkus näidend vaatajale hulga paeluvat meelelahutust.

Lavastus sisaldas ohtralt nauditavaid lõike, mis olid tulvil kaunist dialoogi ning mõnusat huumorit koos kohatise lõbusa ülepakkumisega.

Minu jaoks oli “Naised valitsevad maailma” kaunilt esitatud kõrge kunstilise tasemega muinasjutt – veider ja sümpaatne.

“Naised valitsevad maailma”

9/10

Tartu Uus Teater

Esietendus 8. augustil

Tartus Raadi lennuväljal

 

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700