24. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti sõpruslinnade kunstnikud peavad festivali

Pärnu kunstisuvi saab väärika lõpu Eesti, Läti ja Leedu kolme sõpruslinna kunstifestivali “B3” raames.

Kahest näitusest – Pärnu linnagaleriis ja kunstnike maja galeriis – ning sümpoosionist koosnev festival toob kokku Šiauliai, Jelgava ja Pärnu kunstnikud, kes demonstreerivad edukalt, et hea kunst õitseb ka pealinnadest väljaspool.

Näitustel esinevad töödega Laura Guoke Leedust, Ilona Drilina ja Kate Serzane Lätist ning Mila Balti, Üllar Kallau ja Alar Raudoja Eestist, kes näitavad värsket, kuid klassikalist esteetilist keelt.

Festivali alapealkiri “Joon ruumis” annab aimu,­ et tegemist on peamiselt graafikanäitustega. Ent graafika on tänapäeval arenenud hoopis millekski muuks, kui see mõnikümmend aastat tagasi oli. Joon võib tähendada nii aja-, mõtte- kui ka lamedalt pildipinnalt ellu ärkavat ja reaalsesse füüsilisse ruumi tungivat joont.

Keha kui kosmos. Kunstnike maja galeriis saab näha kuue kunstniku kohapeal valminud installatsioone. Linnagalerii ruumid on aga naiskunstnike teoste paremiku päralt.

Leedu kunstnikult Laura Guokelt on väljas kaks seeriat. Teda ei saa nimetada täielikult graafikuks, sest ta tegeleb intensiivselt graafika piiride avardamise ja uute tehnikatega eksperimenteerimisega.

Guoke loomingus on olulisel koha keha ja kosmos. Ta uurib kehalist identiteeti. Ühelt poolt käsitleb ta inimkeha transhumaanse moodustisena,  teisalt määratlemata ruumis hõljuva ja läbipaistva, kuid kõiksust sisaldava päikesesüsteemina.

Joon ruumis. Lätlase Kate Serzane töö, mis valmis koostöös Ilona Drilinaga, hõlmab tervet ruumi ning on installatsiooni ja joonistuse hübriid.

Serzane ja Drilina joon on elusorganism: seinale joonistatud suurest joonekeerisest eenduvad ruumi niidid, mis vallutavad seinad ja ripuvad alla laest. Tunda on õudusfilmilikku ängi.

Peamiselt maalikunstiga tegelev Mila Balti on maalinud aga tervet seina katva arhitektuurse kujundi, mis meenutab Rooma Pantheoni kuplit.

“B3” toimus Pärnus esimest korda 2009. aastal. Igal aastal korraldatakse seda ühes kolmest nimetatud linnast.

Pärnu linnagalerii ja kunstnike maja

Pärnu linnagalerii näitus on avatud 1. septembrini, kunstnike maja näitus ­­

25. augustini.

linnagalerii.parnu.ee

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700