24. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma tippkoreograafia koju kätte

Augusti tantsufestival, mis mitmel vahepealsel aastal näitas etenduskunstidega laiemalt seotud lavastusi, on tänavu taas keskendunud tantsule.

Festivali kunstilise juhi Priit Raua sõnul algas Augusti tantsufestival 1996. aastal puhta tantsuüritusena, kuid kuna tänapäeval on inimkeha liikumist kasutavad kunstivormid omavahel segunenud, sai festivali alapealkirjaks etenduskunstide festival.

Raud nentis, et mõnel aastal koosneski programm suuresti etendustest, mis ei olnud kuidagi seotud tantsuga, kuid tänavune kava on taas väga tantsuline. Tippkoreograafid laiast maailmast toovad Tallinna publikuni oma parimad tantsuetendused.

“Vahepeal oli aastaid, kui koreograafid ei tahtnudki tantsida, nüüd tundub, et tahavad jälle. Sellest ka niisugune kava,” selgitas Raud ülemaailmseid suundumusi.

Programm igas vanuses publikule. Tants, mida Augusti tantsufestival näitab, on modernne – kehalise eneseväljendusena käsitletav kunstivorm, millel on ainult mõned välised kokkupuutepunktid balletiga, ent veel vähem kokkupuutepunkte rahva- või peotantsuga.

Iga Augusti tantsufestivali etendus on pisut oota­matu ja ainulaadne. Seetõttu on Raua sõnul vaatajateks inimesed, kes on keskmisest uudishimulikumad ja riskialtimad. “See publik ei lähe teatritesse ja kinodesse vaatama seda, mille puhul ta täpselt teab, mis saama hakkab, vaid laseb ennast üllatada,” väitis Raud.

Mis publiku vanusesse puutub, siis see ulatuvat seinast seina. “Kui oled uudishimulik, siis ole seda kas või 70aastaselt,” ei seadnud Raud piire.

Olgu külastajate vanusega, kuidas on, publikupuuduse üle pole festival seni veel kurtma pidanud. Osalt peitub põhjus selles, et etendused ei toimu kuigi suurtes saalides, samas aga polegi need suurtesse saalidesse mõeldud.

Lavastusi laiast maailmast. Tänavu 13. korda toimuva Augusti tantsufestivali puhul on tegemist Eesti kontekstis staažika üritusega, millesarnaseid palju pole.

“Kui räägime tantsust, siis on see ainus ja suurim rahvusvaheline festival Baltimaades. Kui räägime rahvusvahelistest etenduskunstidest, siis ega ka neid festivale suurt rohkem pole kui Baltoscandal Rakveres ja “Talveöö unenägu” Linnateatris. Seetõttu on Augusti tantsufestivali tähendus päris suur,” vaagis Raud ettevõtmise kaalukust.

Programm on tänavu taas kord kirev. See algab tänavatantsu kasutava Twisted Kompanii ja Hiroaki Umeda etteastetega, sisaldab fantaasiaküllaseid tantsulavastusi niisugustelt koreograafidelt nagu Kris Verdonck & Alix Eynaudi, Roger Bernat, Doris Uhlich, Tabea Martin jt ning pakub filmiseansse klassikalisest balletist.

“Võtame väga laia haarde ega taha ennast kuidagi piirata. Toome koju kätte selle, mis toimub laias maailmas,” võttis Priit Raud korraldajate plaanid kokku.

Augusti tantsufestival

13. rahvusvaheline moodsate etenduskunstide festival

21.–31.08 Tallinnas

Pilet: 10–14 eurot

www.tantsufestival.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700