7. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 nõuannet lapsevanemale Swedbankilt

Swedbank on pannud lapsevanamate tarbeks kokku 10 lihtsat nõuannet, mis aitavad lastele rahaga ümber käimist õpetada.

Swedbanki jaepanganduse juht Ulla Ilissoni sõnul peaks rahaasjade õpetamine alguse saama just kodust. „Lapsevanemate roll on oma lapsi sellel teel suunata ja aidata neil teha esimesed sammud rahamaailmas. Et vanemaid selle teemaga aidata, oleme kokku pannud kümme kõige olulisemat ja lihtsalt järgitavat nõuannet, mida laps rahaga toimetades tähele panema peaks,” sõnas Ilisson.

Nõuanded puudutavad nii sularaha kui pangakaardiga ümber käimise põhitõdesid, aga ka algteadmisi raha kogumisest ja seda, kuidas käituda, kui keegi soovib raha laenata. „Algkooliealised on raha osas sageli üsna eluvõõrad. See on ka mõistetav – enamasti ei puutu nad enne kooliminekut rahaasjadega pea üldse kokku. Erinevate uuringute kohaselt on aga just algkooliiga see, mil lapsele hakatakse andma taskuraha. Sageli avatakse siis ka pangakonto ning tehakse esimene pangakaart,” rääkis Ilisson.

Kui esimese arvelduskonto avavad vanemad tihti juba vastsündinule, siis pangakaart tehakse alates 5-st eluaastast. Kõige rohkem avatakse pangakontosid 7- aastastele ja selle järgnevad 8-aastased. Kui 6-aastastele avati koos kontoga ka deebetkaart ligi 87% juhtudest, siis 7-aastaste seas juba peaaegu kõigile, ligi 97%-le.

„Seega on tegu just selle eluetapiga, mil tekivad esimesed rahaga seotud küsimused ja hetked, kus tuleb otsustada. Meie poolt kokku pandud nõuanded on mõeldud selleks, et lapsevanem ei unustaks olulistele teemadele tähelepanu juhtida. Nõuanded sobivad hästi kasutamiseks ka õpetajatele, kui nad erinevates tundides lastele rahaasjadest räägivad,“ lisas Ilisson.

1. Hoia alati natuke raha varuks

2. Kui saad, maksa pangakaardiga

3. Õpi PIN-kood pähe ja ära ütle seda mitte kellelegi

4. Kui pangakaart ära kaob või varastatakse, räägi sellest kohe emale-isale

5. Kui pangaautomaat sulle kaarti tagasi ei anna, räägi sellest kohe emale-isale

6. Tea, kui palju raha sul on

7. Hoia rahaasjad teiste eest saladuses

8. Raha tasub koguda vajalike asjade jaoks

9. Kogu kõik mündid rahakassasse

10. Raha laenamisel küsi alati vanematelt nõu

Nõuanded koos selgitustega lastele ja lapsevanematele on kättesaadavad Swedbanki kodulehelt SIIT.

Autor: Juuli Laanemets, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700