13. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti elanike rahulolematus oma tuludega suurenes aastaga

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse ja konjunktuuriinstituudi koostöös läbi viidud värskeima uuringu kohaselt pole Eesti elanikud oma sissetulekutega rahul ja enam kui kolmandik, ehk 40% küsitletutest kavatseb olukorra parandamiseks midagi ette võtta.

“Enim loodetakse sissetulekuid parandada kvalifikatsiooni tõstmise teel, teha senisel ametikohal rohkem tööd või otsida uus töökoht Eestis. Välismaale tööle minemist plaanib tulude suurendamise nimel 17% neist, kes pidasid lähema aasta jooksul võimalikuks midagi oma tulude suurendamiseks ette võtta,” tutvustas värsket uuringut Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juhataja Anne Sägi pressiteate vahendusel.

Uuringu kohaselt on Eesti elanike rahulolematus oma tuludega aastaga suurenenud. “Kui mullu teatas iga viies küsitlusele vastanu, et pole oma sissetulekutega üldse rahul, siis tänavu oli täielikult rahulolematuid juba enam kui iga neljas,” rääkis Sägi. “Rahulolematus oma tuludega on muutunud üldiseks, vaid noored ja kõrgema sissetulekuga inimesed on oma tuludega rahul. Uuringus osalenutest 4% nentisid, et võivad oma tuludega väga rahule jääda.”

Rahuolu ja hinnanguid sissetulekutele mõjutavad oluliselt töö olmasolu, sissetuleku suurus ja haridustase. “Tuleviku suhtes on optimistlikumad need vastanud, kes on juba oma sissetulekutega rahul. Iga teine neist leiab, et suudab oma tulusid järgneva aasta jooksul suurendada. Rahulolematud on aastaga enam lootust kaotanud, 67% inimestest, kes ei ole oma tuludega rahul, ei näe ka võimalust oma tulusid järgneva aasta jooksul suurendada. Mehed on tulude suurendamise osas lootusrikkamad kui naised,” rääkis Sägi. “Kõige pessimistlikumalt vaatavad tulevikku ennekõike pensionärid ja kõige väiksema sissetulekuga pered – tervelt 93% pensionäridest ning 84% peredest, kelle kuusissetulek jääb alla 400€, märkisid vastuseks, et ei näe võimalust oma sissetulekuid suurendada. Kui eelmisel aastal olid 65-aastased ja vanemad oma sissetulekutega kõige enam rahul, siis nüüd enam mitte,” selgitas Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juhataja.

Noorte optimism tuleviku suhtes on aga märgatav. “Üle poolte vastanutest vanusegrupis 16-29-aastased nentisid, et on oma sissetulekutega rahul. Samuti näevad noored ühe võimalusena oma tulude suurendamiseks välismaale tööle minekut,” selgitas Sägi. 

Uuring viidi läbi augustis 2012. Küsitluse valimiks oli 800  16-aastast ja vanemat Eesti elanikku juhuvaliku alusel. Andmeid võrreldi 2011. aasta veebruarikuus läbiviidud analoogilise küsitluse tulemustega.

Autor: Tiive Murdoja, Kristi Malmberg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700