28. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Tartu vaim elab sellest aastast uues kohvikus Spargel

Kui majanduskriis tõi söögikohtade disaini, menüüd ja hinnad tagasi maa peale, muutusid ka nimed maisemaks. Rukola, Basiilik, Till ja Kummel meil juba on, nüüd siis ka Spargel, mis asub Tartus Kalevi tänava kõige ilusamas majas.

Ilmselge, et Rukolas tahaks rukolasalatit, Tillis ja Kummelis kummeliteed ning Sparglis sparglit. Viimases on nimega antud lubadust keeruline täita, sest sparglihooaeg on teatavasti lühike ja muul ajal saab seda ainult kas konservina (mida ei anna pärisspargliga võrreldagi) või kaugelt maalt kohaleveetuna (mis on ökoloogiliselt mõtlevale toitujale vastuvõetamatu).

Seepärast ei ole midagi imestada, et sügisesel ajal esineb spargel Sparglis vaid risotos. Paarist roast leiab veel nime poolest lähedast spargelkapsast, kuid toidu vallas sellega asi siiski piirdub.

Loovusega täidetud köök

Menüü on huvitav, Spargel täidab nii mõnegi tühiku ülikoolilinna kulinaarsel maastikul.

Jah, avokaadosuppi, viinamäetigusid ja kalmaaritindirisotot igal pool ei pakuta, aga pigem mõtlen tühiku täitmise all loomingulist lähenemist eksootilisele toorainele. Nagu restoranipraktikud ütlevad – asukoht määrab kõik. Nimelt jagab Spargel maja Tartu Loomemajanduskeskusega ja kui toad on loovust täis, siis eks see

tungib ka kööki.

Eksperimentaalset loomingut me seal einestades ei näinud, aga nii mõnigi läbi ja lõhki tuntud klassik oli vindi peale saanud küll. Kas või tomati-mozzarella-salat oma tornikujulise konstruktsiooni ja lopsaka maitsestusega. Või sinimerekarbid šampanja-karrikastmega. Või pardifilee läätseraguuga.

Söömine mitte ainult ei täitnud kõhtu, vaid oli otsast lõpuni huvitav. Päris kõik maitsekombinatsioonid ei kuulunud minu lemmikute hulka, aga oli, mille üle arutleda.

Tartu vaimu elupind on laienenud

Teenindus oli Sparglis soe ja hooliv, kuigi kohmakavõitu. Ainult see kohmakus, mitteprofessionaalsus sobib sellesse kohta. Värvid, sisustus, inimesed – kõik on kodused ja kes siis ei unustaks mõnikord salvrätte lauale panemast või veini õigel ajal külmikusse tõstmast.

Kuigi toasoe valge vein mulle ikka üldse ei meeldi. Ja veel ei meeldi, kui tellitud vee asemel sidruni-jäävee saan – nagu oleks ootamatult alanud sügisest veel vähe. Võib-olla oli see mõeldud sooja veini tasakaalustamiseks?

Kulinaarne Tartu on viimase suvega laienenud. Kui seni püsisid kõik vähegi arvestatavad kohad südalinnas, siis eelmise restoraniloo jaoks leidsin materjali Raatuse ja Uue tänava nurgalt ning nüüd Kalevi tänavalt. Blackberry ja Spargel on mõlemad Tartu südamest veidi eemal, Raekoja platsist jalgsi minnes oma kümne minuti kaugusel.

Kes Spargli üles leiab, sellel soovitan ka maja ümber väikese jalutuskäigu ette võtta: Lillemägi ei jää palju alla Toomemäele ja kõik loomemajanduskeskuse kolm maja oma omaette vaatamisväärsused, sisust rääkimata. Tartu vaim võib rahul olla, tema elamispind on laienenud ja üle pika aja on jälle üks kohvik, kus ta saab ennast koduselt tunda.

Spargel

Aadress: Kalevi 13, Tartu

Telefon: 735 3911

Avatud: E–N 11–23, R–L 11–01 26

Punkte: 26

TOIT

10/8

TEENINDUS

10/8

INTERJÖÖR

10/10

PÕHIROOGADE HINNAD:

6,90–9,50 eurot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700