26. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Näitus: Kuidas kodustada kontorit?

Fotograaf Helen Melesk uurib Hobusepea galerii näitusel “Kus lõpped sina, algan mina” kontoriinimeste käitumisharjumusi töökeskkonnas.

Kaks inimest istuvad kontoris ühe laua taga. See laud on osa mõlema privaatsest ruumist, olgugi et seda jagatakse.

On võimalik, et kooseksisteerimine põhineb vastastikusel austusel, aga võib-olla ka ühe võimul teise üle. Üks laiutab oma asjadega rohkem kui teine või armastab üks korda, aga teine töötab paremini segaduse keskel.

Sellise jagatud ruumi seaduspärasusi Helen Melesk uuribki. Ilmselt on oma töölaua ja -ruumi kujundamine paljuski alateadlik tegevus ja oleks seega ka psühholoogidele viljakas uurimisala.

Ühel fotol näeb näiteks, kuidas üks vastastikku istuvatest kolleegidest on oma lauakaaslase vastu ehitanud kaustadest müüri. Barrikaade on püstitatud teistelgi laudadel.

Mõned tööpinda jagavad kolleegid on jätnud kahe laua ja tarade vahele siiski ka väikese augu, et ei peaks üle kaustahunnikute ja arvutiekraani silmsidet otsima.

Kõige olulisem ese

Näituse teine pool keskendub töökohta toodud isiklikele esemetele. Kunstnik on esitanud katsealustele ülesande valida välja üks asi, mis töösuhte lõppemise korral laualt kindlasti kaasa võetakse.

Helen Melesk on öelnud, et näituse idee tuli tal seoses Hollywoodi filmide klišeestseeniga, kus töölt lahkuv kontoriinimene pakib alati oma kõige tähtsamad esemed pappkasti. Nende asjade seast ühe valimine on aga juba keerukam ja pingutust nõudvam tegevus.

Roosa seakujuline stressipall, lapse käsitöö, sõbra naljaga tehtud kingitus – igaüks neist esemetest räägib mõne isikliku loo. Ja väga võimalik, et teiste seast valimine annab sellele veelgi olulisema tähenduse.

Üldiselt armastatakse nii pisikest kui ka suurt kontoriruumi alati isikupärastada ja koduseks muuta. Niimoodi elatakse võõrasse ruumi sisse ja muudetakse see osaks oma erasfäärist. Suurte kontoripindade puhul kattuvad kaks erineva tähenduse ja olemusega ruumi – avalik tööruum ja privaatne, emotsionaalne ruum.

Muidugi on olemas mitmesuguseid kontoriruume ja käitumismaneere. On selliseid, kus pastakate kadumine laualt on igapäevane nähtus, ja selliseid, kus omandiõigused algavad ja lõppevad lauaäärega. On kontoreid, mis peegeldavad koomiksi “Dilbert” või sarja “Kontor” tõsielulisust, ja aina juurde tuleb neid, kus ruumisuhete kujundamisel on rõhk loomingulisusel ja sünergial.

Näitus "Kus lõpped sina, algan mina", on avatud kuni 5.novembrini Tallinnas Hobusepea galeriis, aadressil Hobusepea 2.

Autor: Tiive Murdoja, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700