16. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2013 jõustuvad muudatused käibemaksuseaduses

1. jaanuarist 2013 jõustuvad teenuse käibe tekkimise koha muudatused transpordivahendi pikaajaliselt üürile, rendile või kasutusvaldusesse andmisel, samuti terve rida arvete esitamise ja vormistamisega seonduvaid muudatusi.

Teenuse käibe tekkimise koha muudatused

• Alates 2013. aasta algusest loetakse transpordivahendi pikaajaliselt üürile, rendile või kasutusvaldusesse andmisel mittemaksukohustuslasele või ühendusevälise riigi mitte-ettevõtjale käive tekkinuks riigis, kus on kliendi asukoht või elukoht (praegu tekib nimetatud teenuse käive mittemaksukohustuslasele osutamise korral teenuse osutaja asukohariigis). Seega näiteks juhul, kui Eesti maksukohustuslane annab 1. jaanuarist 2013 transpordivahendi pikaajaliselt üürile teise liikmesriigi mittemaksukohustuslasele, tekib Eesti äriühingul kohustus end vastavas liikmesriigis käibemaksukohustuslasena registreerida ja kõnealune teenus seal maksustada. Vastavad muudatused kehtestatakse käibemaksuseaduses uute sätete § 10 lg 2 p 61 ja § 10 lg 4 p 4² kaudu.

• Sätestatakse erand seoses huvi- ja lõbusõidulaevade pikaajaliselt üürile, rendile või kasutusvaldusesse andmisega mittemaksukohustuslasele või ühendusevälise riigi mitte-ettevõtjale. Nimetatud juhul tekib käive teenuse osutaja asukohas või püsivas tegevuskohas, kus laev tegelikult rendilevõtja käsutusse antakse (praegu tekib nimetatud teenuse käive mittemaksukohustuslasele osutamise korral teenuse osutaja asukohariigis). Muudatused sätestatakse käibemaksuseaduses uute sätete § 10 lg 2 p 62 ja § 10 lg 4 p 43 kaudu.

Arvetega seonduvad muudatused

• KMS § 36 lõike 4 muudatusega sätestatakse  kohustus teha arved nõudmisel viivitamatult kättesaadavaks lisaks Eesti maksuhaldurile ka teise liikmesriigi pädevale asutusele. Samas kaotatakse senine nõue teavitada maksuhaldurit arvete säilitamise kohast.

• Käibemaksuseadusesse lisatakse uus säte § 37 lg 11, mille kohaselt peab väljastatav arve vastama Eesti käibemaksuseaduse nõuetele juhul, kui käive tekib kas Eestis või ühendusevälises riigis, või kui kauba või teenuse saaja rakendab tehingule oma riigis pöördmaksustamist. Samas, kui poolte kokkuleppel väljastab müüja asemel ostja endale arve, rakenduvad arvele selle riigi nõuded, kus käive toimub.

• Lisatakse uus säte § 37 lg 21, mille kohaselt alates 2013. aasta algusest tuleb kauba ühendusesisese käibe või üldreegli alusel pöördmaksustatavate teenuste osutamisel teise liikmesriigi maksukohustuslasele või piiratud maksukohustuslasele väljastada arve kauba lähetamisele või kättesaadavaks tegemisele või teenuse osutamisele järgneva kalendrikuu 15. kuupäevaks. Üldjuhul väljastatakse arve jätkuvalt 7 kalendripäeva jooksul käibe tekkimisest.

• Muudetakse käibemaksuseaduse § 37 lõikeid 8 ja 81 ning § 411 lõiget 5 seoses arvel viitamise nõuetega pöördmaksustamise, reisiteenuste, kasutatud kauba erikorra ja endale arve esitamise puhul. Muudatuse kohaselt tuleb pöördmaksustamise korral märkida arvele viide „pöördmaksustamine“, reisiteenuse käibemaksuga maksustamise erikorra rakendamisel märge ?kasuminormi maksustamise kord – reisibürood?; kasutatud kauba, originaalkunstiteose või kollektsiooni- ja antiikeseme edasimüügi käibemaksuga maksustamise erikorra rakendamisel märge vastavalt ?kasuminormi maksustamise kord – kasutatud kaubad“, ?kasuminormi maksustamise kord – kunstiteosed? või ?kasuminormi maksustamise kord – kollektsiooni- ja antiikesemed“, ning ostja poolt endale arve koostamisel märge ?endale arve koostamine?. Nimetatud viiteid ei tohi asendada mõne muu märkega.

Autor: Juuli Laanemets, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700