Autor: Tiive Murdoja • 13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaspersky: jõuluostud veebist lihtsalt ja turvaliselt

Jõulupühade ajal suurenevad veebipoodide müüginumbrid märkimisväärselt. See aga omakorda äratab erilist huvi küberkurjategijates. Kaspersky Lab on valmistanud ette nõuanded, mis muudavad jõulueelse veebis ostlemise mugavaks ja turvaliseks.

1. Hoiduge kahtlastest tehingutest

Veebipoed pakuvad tihtipeale kokkuhoiuvõimalusi, kuid uskumatult soodsana paistva pakkumise korral peab olema kõigeks valmis. Olge valvas ja ostke ainult usaldusväärsest veebipoest. Enne kui Te raha ühele või teisele veebipoele loovutate, lugege ka klientide tagasisidet.

2. Õppige tuvastama võltslehti

Sageli loovad petturid veebis võltspoe, mis on väga sarnane ehtsa poe kodulehega. Kontrollige alati müüja kontaktandmeid. Usaldusväärsed veebipoed avaldavad enda kohta kogu info ning kirjeldavad üksikasjalikult ostmise reegleid ja tingimusi. Samuti hoolitsevad nad oma klientide andmete kaitse eest. Vältige kodulehti, mille hüpikaknas küsitakse pidevalt Teie krediitkaardiinfot.

3. Hoidke oma isiklikke andmeid

Pidage meeles, et enne seda, kui hakkate maksma ja ostu kättetoimetamist vormistama, ei tohiks keegi Teilt nõuda üksikasjalike isikuandmete sisestamist.

4. Leidke turvalised lehed

Alati jälgige, et koduleht, kus Te ostu sooritate, tagaks ohutu ühenduse: turvalisust kinnitab veebiaadressi alguses olev tähekombinatsioon „https”. Samuti püüdke osta oma isikliku kaitstud arvuti kaudu, mitte üldkasutuses oleva seadmega.

5. Kaitske oma arvutit

Spetsiaaltarkvaraga kaitsmata arvutist veebi minek on riskantne ettevõtmine, niisuguse seadme kaudu ostmine on aga peaaegu hullumeelsus, sest siis Te riskite juba raha kaotamisega. Tõhusamaks kaitseks soovitatakse kasutada Internet Security klassi lahendusi. Näiteks lahenduses Kaspersky Internet Security 2013 on turvaliste maksete funktsioon, mis tagab arvuti erilise kaitse internetipanga ja maksesüsteemide kasutamisel.

6. Vormistage eraldi maksekaart

Laske endale teha veebiostudeks eraldi maksekaart ja hoidke sellel raha üksnes niipalju, kui plaanite kulutada lähiajal. Juhul kui kurjategijad siiski pääsevad Teie andmetele ligi, siis ei ole kahju väga suur.

7. Valige turvalised salasõnad

Paljud arvutikasutajad rakendavad mitmes veebilahenduses ühte ja sama salasõna, lihtsustades sellega kurjategijate elu. Esiteks: kasutage iga veebilahenduse jaoks erinevat salasõna. Teiseks: sellised salasõnad nagu „123456”, „qwerty” ja „abc13” on täiesti mõttetud, sest neid on lihtne lahti muukida. Kasutage keerulisemaid salasõnu ja kontrollige neid spetsiaalsel lehel www.drosaparole.lv.

8. Säilitage arveid

Hoidke alles kõik veebiostude sooritamist tõendavad arved ja dokumendid. Kui müüja ei saada neid eraldi, tehke ekraanikoopiaid.

9. Kasutage ostu tagastamise võimalust

Veebist ostes saate üksnes loota, et müüja on aus ja tema kauba kvaliteet vastab seega lubatule. Veebipoed võtavad oste ka tagasi: kui Te pole soetatuga rahul, siis kindlasti kasutage seda võimalust.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700