28. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaspersky Lab: nõuanded Facebooki konto kaitsmiseks

Maailma suurim sotsiaalvõrgustik Facebook on ühtlasi ka populaarseim küberrünnakute objekt. Statistika järgi muugivad siin kurjategijad iga sekund lahti seitse kasutajakontot. Loe, mida teha selleks, et oma Facebooki lehte mitte kaotada.

Tõhusa kaitse reeglid

Iga päev muugitakse Facebookis lahti 600 000 salasõna[1]. Seega on esimene reegel järgmine: kasutage muukimiskindlat salasõna. Paljud inimesed valivad parooliks tavalise sõnastikus leiduva sõna, nagu „password”, sünnikuupäeva või mõne niisuguse ühendi nagu „qwerty”. Nii lihtsaid kombinatsioone ei tohi mitte mingil juhul rakendada.

Teine oluline reegel: selleks, et aktiveerida lisakaitsevahendeid, on vaja ühendada Facebooki konto oma telefoniga. Õngitsemise ohvriks langeb päevas iga kahesajas Facebooki kasutaja. Kahtlase sisselogimise korral võib Facebook teavitada sellest konto omanikku SMS-i või e-kirja teel. Seejuures saate kehtestada igale kasutatavale Facebooki rakendusele eraldi salasõna. Kuid sellel salasõnal ei tohiks olla mitte midagi ühist põhiparooliga.

Isiklike andmete kaitse Facebookis

Facebooki uue otsingusüsteemi (Graph Search) väljalaskmisest pole möödas kuudki, kuid juba erutab see kasutajate meeli seoses isiklike andmete turvalisuse ja ligipääsetavusega. Et mitte jagada selleks sobimatut infot kogu maailmaga, tuleks jälgida lihtsaid Kaspersky Labi nõuandeid.

1. Kaitske oma avalikult kättesaadavat infot. Muutke kõiki üksikseadistusi info puhul, mida Te ei soovi kõigi Facebooki kasutajatega jagada.

2. Looge sõprade nimekirju ja piirake nende ligipääsu Teie isiklikule infole. See võimaldab oma kontakte rühmitada ja lubab luua andmetele ligipääsuks igale rühmale oma taseme.

3. Toimetage oma pilte ja postitusi. Kuna sotsiaalvõrgustiku otsimootor kasutab Teie pilte, postitusi ja selliseid tegevusi nagu „Like”-nupule vajutamine, siis märkige nende väljundite seadistamisel, kes Teie kontaktidest pääseb sellele infole ligi ning kes mitte. Samuti saate määrata, kellega jagate oma tulevasi postitusi.

4. Turvalisuse kontroll. Pidage meeles, et turvaseadeid tuleb regulaarselt uuendada ja kontrollida, läbides taas kõik ülalmainitud sammud.

Loe lisaks www.kaspersky.ee.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700