Autor: Tiive Murdoja • 17. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võlgnikelt saab nüüd küsida 14% kõrgemat viivist

Seadusjärgne viivisemäär tõusis 7%-lt 8%le ning sellele lisandub poole aasta tagant muudetav intress. 

Seaduse muudatuse eesmärk on võidelda hilinenud maksmisega äritehingute puhul, et tagada siseturu nõuetekohane toimimine ja edendades seega ettevõtjate konkurentsivõimet. Seega saab võlasuhetest, kus ei ole rakendatud lepingulist viivist, nõuda senisest 14 % kõrgemat viivist. Võlaõigusseadus on tänasest kooskõlas Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiviga 2011/7EL, mis reguleerib hilinenud maksmisega võitlemist äritehingute puhul. Direktiivi ülevõtmiseks tehtavate muudatuste, näiteks seadusjärgse viivisemäära tõstmise ja võla sissenõudmiskulude kindlaksmääratud summas hüvitamise tulemusel peaks maksetega hilinemine muutuma võlgnikule ebamugavamaks, kuna sellega kaasnevad senisest negatiivsemad tagajärjed. See peaks omakorda mõjuma võlgnikule hoiatavalt ja seega ennetama makseviivitusse jäämist.

 

Võlanõuete lahendamisega tegelev Legal Financial Services juhtivpartner Ivar Kamarik lisas, et võlanõuete sissenõudmine muudeti selgemaks. "Võlausaldaja saab nõuda sissenõudekulu vähemalt 40 eurot ja selle kulu tekkimist ei pea ta tõendama". Ettevõtevahelistes võlasuhetes kehtestati ka maksimaalne maksetähtaeg - 60 päeva, mis omab selgelt positiivset mõju võlanõuete kiiremaks lahendamiseks", lisas Kamarik.

Advokaadibüroo Sirel & Partnerid advokaat Kalle-Kaspar Sepper selgitas, et kui advokaadi või inkassofirma poole pöördudes tekivad võlausaldajale kohtueelses võlamenetluses täiendavad kulud, siis neid saab jätkuvalt nõuda üldise kahju hüvitamise regulatsiooni kohaselt.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700