2. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äritarbijal paras aeg elektripaketti valida

Enamus äritarbijaid sõlmis möödunud aasta lõpus fikseeritud hinnaga aastase elektrilepingu, mille tähtaeg saab läbi selle aasta lõpus.

Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm jagab soovitusi, mida arvestades ja millal teha elektripaketi valik uueks aastaks.

Fikseeritud paketid on praeguseks kallinenud, kuna nende arvutamisel aluseks olevad tuletistehingute hinnad on käesoleva aasta lõikes suuresti kõikunud, lausa mitu eurot MWh kohta, mõjutades nii eelkõige äritarbijaid. Eratarbijatele on see minimaalsel määral edasi kandunud, kuna neile pakutavate fikseeritud pakettide hindadesse on riskitase juba sisse arvestatud. Paljud suuremad müüjad korrigeerisid eratarbijate elektripakettide hindu juulis ülespoole, kuna lähituleviku Eesti hinnapiirkonna hind oli peale juunikuud oluliselt kallim kui süsteemihind Nord Pool Spotis. Kuna äritarbijatele rakendatakse enamasti lepingu ennetähtaegse lõpetamise puhul leppetrahvi, on risk müüja jaoks oluliselt väiksem ning seetõttu ka hind juriidilistele isikutele võrreldes eratarbijatega parem. 

Börsipakettide puhul kannab hinnariski tarbija, kes peab müüjale maksma börsihinna kõikumised kinni, seega on tegemist riskantsema ostuviisi valikuga. Börsihinna marginaalid on suuremate müüjate lõikes muutumatuna püsinud kogu 2013. aasta vältel, kui välja arvata Elektrumi börsipakett, mis tuli turule veebruari lõpus ning juuni alguses korrigeeriti hinda madalamaks.

Tuletistehingute hindu on väga raske ennustada, kuna tuletistehinguid mõjutab ka Nord Pool Spoti süsteemihind, mis omakorda sõltub näiteks Põhjamaade puhul suuresti ilmastikust ja viimaste kuude näitel ka ülekandevõimsuste olemasolust ning korralistest hooldustest elektrijaamades. Kuna ilmastik on suures osas määramatu ning rikked jaamades ja ülekandevõimsustes on ebamäärased faktorid, pole võimalik ka täpselt tuletistehingute hindasid ennustada. Hetkel mõjutab suuresti börsihindasid ja seeläbi ka tuletistehingute hindade kujunemist CO2 kvootide hind turul, mille tuleviku üle otsustab Euroopa Komisjon.

Samas leidub siiski teatud trende – tuletistehingute hinnad on kindlasti odavamad kevadel, mil hüdroreservuaarid täituvad jõudsasti ning ka sügisel, mil kauplemine peale suvepuhkuseid aktiviseerub ja on oodata ka sügisvihmu. Viimased kuud on samuti näidanud, et tuletistehingute hinnad on langenud just kuu lõpus.

Näiteks suure hinnavõidu saavutasid lähiajal äritarbijad, kes sõlmisid lepingud juuni keskel, mil tuletistehingute hinnad olid madalad ja tingimused tarbijatele soodsad. Antud hetkel on hinnad juba märgatavalt kõrgemad, kuid siiski madalamad kui 2012. aasta lõpus, mil suurem osa tarbijaid sõlmisid lepinguid. Seega tasub sügise eel juba praegu uueks aastaks pakkumisi küsida, kuna käesoleva aasta lõpus võivad paljude tarbijate lepingute lõppemisel aktiivsema perioodi tõttu hinnad jällegi kõrgustesse tõusta.

Autor: Ave Lepik, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700