3. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidaja hea ametikeel: testi oma dokumentide sõnastamise oskust

Laitmatu õigekeel suurendab usaldust, ent abitu sõnastus suunab mõtlema, kas kirjutaja on sama lohakas ka bilanssi koostades.

Raamatupidaja järgi saab äripartner otsustada firma usaldusväärsuse üle, seepärast nõuame raamatupidajalt täpsust, selgust ja korrektsust arvudega töötades. Samas peab tänapäeva raamatupidaja olema pädev ka sõnavallas, näiteks koostama kirju või aruandeid. Laitmatu õigekeel suurendab usaldust ja vastupidi – abitu sõnastus ja küsitav õigekiri suunavad mõtlema, kas kirjutaja on sama lohakas ka bilanssi koostades. Toome ära lühikese testi, mis annab võimaluse oma sõnastusoskuse proovile panna. Õiged vastused leiate artikli lõpust.

Palun lugege neid lauseid ja mõelge, kas sooviksite midagi muuta ja miks.

1. Raamatupidaja poolt allkirjastatud kuluaruanne arhiveeriti.

2. Nimetatud kulutusi osaühing vastavalt seadusele ei kompenseeri.

3. Äriühingu majandustegevusele avaldasid 2011 a. mõju alljärgnevad faktorid.

4. Kahjuks ei oma me informatsiooni teie e-mailis esitatud küsimuse kohta.

5. Tere lugupeetud härra Kiisk!

 

Kirjalik suhtlus on osa arvuti- ja infoajastu elust. Suhtleme mitteametlikult sõpradega ja üliametlikult ülemuse või investoriga. Ametikiri on tarbetekst ning sellele on täpsed nõuded. Hea tarbetekst ei tohi olla kõnekeelne ega bürokraatlikult vohada. See peab algama suunatult ja lõppema sõnumit rõhutades. Lause peab olema lühike ja lähtuma põhimõttest alus öeldis sihitis/määrus. See lubab partneril kiiresti tuumani jõuda. Õigesti valitud esimene ja viimane sõna aitavad sõnumit mõtestada ja kinnistada. Lihtsas keeles kirjutades oleme targad, sest teeme omalt poolt kõik, et lugeja saaks meie teabe kätte võimalikult kiiresti ja kadudeta.

E-ajastu lugeja loeb teisiti kui paberajastu oma. Aastasadu tähemärkides edastatud teave asendub järjest rohkem pildilisega. Kuidas edastada võimalikult palju vajalikku infot võimalikult väheste tähemärkidega, olles samas arusaadav ja kaasav? Reegleid on palju, soovitusi veelgi rohkem. Teades ja järgides tähtsamaid aluspõhimõtteid, võib kirjutada hästi ka filoloogi diplomita.

26. märtsil toimub Roseni tornis loeng Raamatupidaja hea ametikeel

VAATA KAVA

REGISTREERU SIIN!

Õiged vastused:

1. Poolt-tarind on indoeuroopa grammatika laen. Õigem oleks öelda raamatupidaja allkirjastatud kuluaruanne.

2. Nimetatud on tühisõna. Selle võiks ära jätta. Kui selgus nõuab, võib kasutada asesõna neid. Selgem oleks öelda seaduse alusel/põhjal. Kompenseerima on lohisev võõrsõna. Selle asemel võiks kasutada ilusat omatüve hüvitama.

3. Alljärgneva peaksime lühenda sõnaks järgnev. Kahe sõna avaldasid mõju asemel saaksime lühemalt öelda mõjutasid. Peenutsev faktorid oleks kenas maakeeles tegurid v asjaolud.

4. Eestlane ütleb mul on või mul ei ole. Lühem ja seetõttu parem on öelda pika informatsiooni asemele info või omasõna teave. Õigekeelsusõnastikus on e-kirja sünonüüm meil. E-mail on inglise tsitaatsõna ja seda ei tohiks üldse kasutada. Igal juhul peaks tsitaatsõna olema kursiivis.

5. Üte nõuab kindlasti koma: Tere, lugupeetav!

Loengu lektor Loone Ots on eesti keele ja stilistika koolitaja aastast 2007. Ta on eesti filoloog, filosoofiadoktor pedagoogika erialal, Eesti Keeletoimetajate Liidu liige ning Eesti Lugemisühingu kauane asepresident ja nõukoja liige.

Autor: Tiive Murdoja, Tuuli Seinberg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700