Sündmuse eelarve planeerimine

Käimas on järgmise aasta sündmuste eelarvete koostamine ja oleks mõistlik korraks üle vaadata, millele eelarve koostamisel tähelepanu pöörata.  Nõundeid ja tähelepanekuid jagab sündmusteagentuuri WOW Events juht Olavi Ruhno.

Ruhno sõnul võib kõige suuremaid eelarve eksimusi tekkida toitlustuse planeerimisel. „Toitlustuse korraldamisel on teatud loogikad ja proportsioonid, millega peab arvestama. Kindlasti ei tohi eelarve koostamisel kasutada nn “arhitektuurilist meetodit”, et vaatate lakke ja arvate, et see võiks maksta niipalju. Iga numbri eest peab keegi allahankija vastutama, see peab olema saadetud meilile, siis ei olegi võimalik kirja pandud ridadega eksida,“ selgitas Ruhno.

Kõige rohkem kipub eelarve kärisema tema sõnul põhjusel, et on ridu, mida alguses kirja ei panda, mis iganes see põhjus siis ka poleks. Kui alljärgnevat "nimekirja ühe silmaga jälgida eelarve koostamisel, siis suurusjärk võiks vähemalt õige tulla," soovitab Ruhno.

Nimekiri, mida jälgia sündmuse eelarve koostamisel

Sündmuse koht:
- renditasu
- garderoob + teenindaja(d)
- tualetid?

Catering:
- toit
- joogid
- teenindajad
- vajalikud lauad ja toolid
- esinejate toitlustus

Sisekujundus:
- üldine sisekujundus
- lauakujundused
- lavakujundus
- punane vaip?
- siin on kahjuks nii, et sky is the limit. Kõik sõltub ideest.

Programmilahendus:
- õhtujuht
- ansambel
- üllatusesineja (d)
- DJ?

Tehnilised lahendused

Helitehnika:
- üldine heli kõnedeks ja muusika mängimiseks
- ansamblile vajalik lisaheli
- paigaldus, demontaaž + meeskond

Valgustehnika:
- üldvalgus
- disainvalgus
- showvalgus lavale
- paigaldus, demontaaž + meeskond

Agantuuri tasu, sõltuvalt püstitatud eesmärgi keerukusest aga sisaldab projektijuhtimist – järelvalvet ning loomingulist osa.

Muud kulud:
- turvamehed
- fotograaf – video
- avaliku esituse loa tasu vastavalt sündmuse tüübile (www.eau.org/teoste-kasutajale/muusikateoste-avalik-esitus)
- erisoodustusmaks, kui sündmuse iseloom seda nõuab

Ruhno sõnul on keeruline välja tuua mõnda konkreetset sündmuse tüüpi, kus eelarved eriti "kosmoseks" lähevad. Samas julgeb ta tuua isikliku tähelepaneku inimliku faktori kohta. „Kui peakorraldaja ise sündmusel osaleb, siis eelarved lähevad kergemini üle planeeritu, kuigi ülekulule leitakse ka kate. Kui aga on vaja korraldada sündmus teisele osakonnale, siis on eelarve ja kõik,“ selgitas Ruhno.

Osale arutelus

 • Tiive Murdoja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara