Autor: Tiive Murdoja • 25. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sündmuse eelarve planeerimine

Käimas on järgmise aasta sündmuste eelarvete koostamine ja oleks mõistlik korraks üle vaadata, millele eelarve koostamisel tähelepanu pöörata.  Nõundeid ja tähelepanekuid jagab sündmusteagentuuri WOW Events juht Olavi Ruhno.

Ruhno sõnul võib kõige suuremaid eelarve eksimusi tekkida toitlustuse planeerimisel. „Toitlustuse korraldamisel on teatud loogikad ja proportsioonid, millega peab arvestama. Kindlasti ei tohi eelarve koostamisel kasutada nn “arhitektuurilist meetodit”, et vaatate lakke ja arvate, et see võiks maksta niipalju. Iga numbri eest peab keegi allahankija vastutama, see peab olema saadetud meilile, siis ei olegi võimalik kirja pandud ridadega eksida,“ selgitas Ruhno.

Kõige rohkem kipub eelarve kärisema tema sõnul põhjusel, et on ridu, mida alguses kirja ei panda, mis iganes see põhjus siis ka poleks. Kui alljärgnevat "nimekirja ühe silmaga jälgida eelarve koostamisel, siis suurusjärk võiks vähemalt õige tulla," soovitab Ruhno.

Nimekiri, mida jälgia sündmuse eelarve koostamisel

Sündmuse koht:

- renditasu

- garderoob + teenindaja(d)

- tualetid?

Catering:

- toit

- joogid

- teenindajad

- vajalikud lauad ja toolid

- esinejate toitlustus

Sisekujundus:

- üldine sisekujundus

- lauakujundused

- lavakujundus

- punane vaip?

- siin on kahjuks nii, et sky is the limit. Kõik sõltub ideest.

Programmilahendus:

- õhtujuht

- ansambel

- üllatusesineja (d)

- DJ?

Tehnilised lahendused

Helitehnika:

- üldine heli kõnedeks ja muusika mängimiseks

- ansamblile vajalik lisaheli

- paigaldus, demontaaž + meeskond

Valgustehnika:

- üldvalgus

- disainvalgus

- showvalgus lavale

- paigaldus, demontaaž + meeskond

Agantuuri tasu, sõltuvalt püstitatud eesmärgi keerukusest aga sisaldab projektijuhtimist – järelvalvet ning loomingulist osa.

Muud kulud:

- turvamehed

- fotograaf – video

- avaliku esituse loa tasu vastavalt sündmuse tüübile (www.eau.org/teoste-kasutajale/muusikateoste-avalik-esitus)

- erisoodustusmaks, kui sündmuse iseloom seda nõuab

Ruhno sõnul on keeruline välja tuua mõnda konkreetset sündmuse tüüpi, kus eelarved eriti "kosmoseks" lähevad. Samas julgeb ta tuua isikliku tähelepaneku inimliku faktori kohta. „Kui peakorraldaja ise sündmusel osaleb, siis eelarved lähevad kergemini üle planeeritu, kuigi ülekulule leitakse ka kate. Kui aga on vaja korraldada sündmus teisele osakonnale, siis on eelarve ja kõik,“ selgitas Ruhno.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700