7. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõulutraditsioonid ettevõtetes - matkast tagurpidi peoni

Foto: pixabay.com
Jõulud on maagiline aeg ning annab põhjuse kokku tulla ja koos mõnusalt aega veeta. Oma jõulutradistioonid - pidudest matkani on paljudes ettevõtetes.

Swedbankis on igal aastal jõulupeod lastele, üritused meeskondades ning suurejooneline uusaastapidu. "Selline lähenemine on meil kasutusel juba aastaid ning tööandjana hindame seda, et töötajatel oleks võimalus ka töövälisel ajal koos ühiselt aega veeta ja lõõgastuda. Leiame, et see ühendab ja loob toredaid mälestusi pikaks ajaks," tutvustas ettevõtte traditsioone pressiesindaja Mart Siilivask.

Juba detsembris on Swedbankil üle Eesti laste jõulupeod, neist kõige suurem Tallinnas. Pidu on mõeldud kuni 10-aastastele lastele ja nende vanematele. "Laste jõuluürituse näol on tegemist päevase 2-3 tunnise formaadiga, kus on igal aastal erinev teema ja toimumiskoht. Eelmisel aastal lõbustasid lapsi mustkunstnik koos haldjate ja päkapikkudega. Sel aastal vaatame koos jõuluetendust, kust ei puudu ka lõbusad tegevused. Alati on kohal jõuluvana, kelle käest saab vahva jõulukingituse. Näiteks eelmisel aastal lõime Swedbanki loomamaailma tegelastega lauamängu, mis nii lastele kui vanematele väga meeldis," meenutas Siilivask.

Ka Eesti Telekom korraldab lasele eraldi jõulupeo. "Sinna on oodatud kuni 12 aastased lapsed vanemaga ja tänavu toimub see loomaaias," selgitas ettevõtte pressiesinaja Kaja Sepp.

Jõulupeo asemel uusaastapidu

Kui tavaliselt korraldavad paljud ettevõtted jõulude ajal kõikidele töötajatele ühise jõulupeo, siis nii Eesti Telekomis kui Swedbankis asendab seda uusaastapidu, mis tavaliselt on jaanuaris-veebruaris. "Uusaastapidu on mõeldud ainult Swedbanki töötajatele ning on väga oodatud sündmus, sest kokku tulevad töötajad üle Eesti. Enamasti koosneb üritus kahest osast - kõigepealt on aastakonverents, kus vaadatakse tagasi möödunud aastale ning räägitakse, mis on ees ootamas. Sellele järgneb õhtune pidu, mis sisaldab meelelahutusprogrammi. Eriline osa sellest üritusest on Aasta Inimeste tunnustamine. Igal aastal teeme konkursi, mis võimaldab esile tõsta silmapaistvaid töötajaid. Uusaastapidu on hea võimalus neid tänada ja tunnustada. Samuti ei puudu ürituselt hea söök, eestimaised esinejad ja meie pangabänd Peadirektor," tutvustas Siilivask.

"Töötajad teevad ise Eesti Telekomi peol eeskava. Hetkel otsime talente, kes mida teha oskab ja siis paneme täpsema kava kokku. Samuti tegime ka mullu ja see toimis  väga hästi," selgitas Sepp. Tänavu toimub pidu Tondiraba jäähallis, kuna ettevõttes on palju töötajaid. "Meile on oluline ise tegemine ja inimeste kaasamine. Lisaks teeme alati ka kokkuvõtteid möödunud aasast ja tunnustame parimaid. Pidu annab uut energiat ka uueks aastaks."

Miks korraldada neid üritusi?

"Ikka selleks, et tööandjana näidata hoolivust ning pakkuda töötajatele võimalust koos olla nii enda kolleegide kui perega. Ühisüritused on osa tööandja väärtuspakkumisest ning Swedbankis see alati olulisel kohal, seetõttu panustame nendesse üritustesse ja soovime seda traditsiooni hoida," ütles Siilivask.

Traditsioonid väiksemates ettevõtetes

Kui kollektiiv on väiksem, siis on paljudes ettevõttes traditsioon külastada restorani. Nii teeb ka Arhitektrum OÜ. Arhitekt Ott Ojamaa: "Just võtsime vastu otsuse kollektiiviga jõule restoranis tähistada. Teeme seda esimest korda. Oleme veel nii vähe tegutsenud ettevõte, et varem ei ole jõuluplaanide peale olnud mahti mõelda. Enne tehakse tööd, siis tulevad jõulupeod ja suvepäevad."

Mullu tegevust alustanud kaheliikmeline Tuub OÜ kollektiiv suurt jõulupidu ei pidanud. "Küll aga sahisesime satsiseelikute ja TUUBidega jõuluajal mööda linna ringi ja tegime TUUBi jõulutervituse jaoks fotot. Külastasime üheskoos ka Merimetsa Teistmoodi Poodi, mis toetab vaimse puudega inimeste eneseteostamist ning soetasime sealt jõulukinke," selgitas üks ettevõtte omanikest Kadri Vahe.

Kutsu mustkunstnik, kes näitab ja teeb koos külalistega trikke.

Korralda maailma rahvaste seltskonna tantsude õpituba, kus saab kogu kollektiiviga ennast liigutada.

Korralda seltskonnamänge, et teineteist paremini tundma õppida, sest mida paremini töökaaslasi tunned, seda paremini sujub ka töö tegemine.

Meisterda - tehke koos kolleegidega näiteks jõulukaarte, kaunistusi.

Laulge kaasa - kutsuge peole muusikud, kes jagavad välja laululehed ja panevad rahva kaasa laulma.

Allikas: Marek Sandermat, Generic Entertainment Trading Company OÜ juhatuse liige

TUUBi naiskond sahistas tuubid peas ja satsiseelikud seljas eelmiste jõulude ajal mööda linna ja tegi tootefotosid.
Foto: TUUB OÜ

"Kuna oleme suured matka- ja reisisellid, otsusasime sel aastal koos Eestimaal ühe talvise matka teha. No ikka küünalde ja sooja joogi ning punaste põskedega. Loodame, et sel ajal ka lund on."

Plaan on jõulumatk korraldada, kas kohe enne jõule või jõulude ja vana aasta õhtu vahepeal. "Tore on lisaks tööle vahel ka koos niisama vaba aega veeta ja ühiste huvidega tegeleda. See teeb tiimi tugevamaks. Meil ongi paljus töö- ja eraelu põimunud. Oleme lisaks kollegistaatusele ka head sõbrad," lisas ta.

Pidu restoranis

Martti Siimann

Oko Restoranid OÜ juhatuse liige

Iga aasta augustis hakatakse tegema reserveeringuid jõululaudadeks ja taas on teema aktuaalne novembris, kui tuleb niiöelda teine buum. Probleem on, et sageli pannakse lauad kinni neljas-viies restoranis, et soovitud kohta ikka pääseda ja unustatakse teavitada, kui otsustakse mõne teise restorani kasuks. Enne jõule peame näpuga järge ajama, ennast meelde tuletama, et järele küsida, kes ruumi ka reaalselt kasutab.

Laua võib broneerida nii kahele kui suuremale seltskonnale ja alati on võimalik kinni panna ka kogu restoran. Restoranid arvestavad võimalusel ka erisoovidega, näiteks kui inimestel on allergiaid või toidutalumatuseid.

Restorani võib kutsuda ka jõuluvana, mustkunstniku, esitada monotükke vm. Oleme aegade jooksul väga erinevaid esinemisi näinud. Aga ka siin seavad kohad piirangud ning võimalused tuleb enne täpselt läbi arutada.

Mitmed restoranid, kaasa arvatud Tuljak korraldavad ettevõtetele meelelahutusega jõulupidusid, kus on organiseeritud muusika, programm ja toitlustus. Sel aastal toimuvad  jõulupeod 17.-19.detsembrini. Üle kahesaja koha suurusesse restorani saab peopileteid osta täpselt nii palju kui vaja.

Ebatraditsiooniline jõulupidu

Tõnu Einasto

RõõmuLabor OÜ juhatuse liige

Kui tahta pidada mitte tavalist jõulupidu, siis miks mitte teha seda Botaanikaaia Palmimajas "suvise" reggae-peona, vesipiipude, trummitöötoa ja liivalossi ehitamise meistrivõistlustega.

Võib teha ka "tagurpidi" peo. Pidu algab ilutulestiku, koogi ja kohviga. Siis mitte ei saada kingipakke, vaid tuuakse hoopis eelnevalt valitud kingiootajatega läbi planeeritult ja "kingivajadusi" kaardistatult kingid näiteks mõnele lastekodule, suurperede liidule, lastehaiglale vmt kingikotti, mis hiljem ootajateni toimetatakse. Lisaks tantsitakse ennast rõõmsaks ning peo lõpetuseks süüakse korralik seapraad.

Väikesema seltskonnaga võib minna hoopis loomade varjupaika ja viia koerad jalutama.

Võib ka uurida, kas saaks kinkide tegemise asemel ettevõte hoopis olla loomaaias mõnele loomale vaderiks.

Head teha on hea. Võimalusi on palju. Pidu peab ka saama, sest ettevõtte oma töötajad on ka preemia ära teeninud, aga üheskoos midagi head ära teha, annab veelgi rohkem ühtekuuluvustunnet ja teadmist, et on aidatud neid, kel abi tõesti vaja.

Autor: Mariliis Pinn

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700