Autor: Sekretär.ee • 29. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Unistuste Tööandja 2016 on Teaduskeskus AHHAA

Foto: Eesti Unistuste Tööandja 2016 finalistid.
Juba kolmandat aastat välja selgitatava Eesti Unistuste Tööandja konkursi žürii valis finaali pääsenud organisatsioonide seast välja parima, kelleks osutus Teaduskeskus AHHAA. Finaalis olid veel Pipedrive, Statoil Eesti ja PricewaterhouseCoopers.

Ettevõtete allkategoorias valiti parimaks müügitarkvara arendaja Pipedrive. Võitjad kuulutati välja neljapäeval, 28.jaanuaril toimunud Unistuste Tööandja konverentsil.

„Tartus baseeruv AHHAA keskus on organisatsioon, mis on suutnud oma 80 töötajat ja hulga vabatahtlikke panna hingama ühes rütmis, tekitada „meie“ tunde, mis väljendub endi pidamises „ahhaakateks“. Tegemist on organisatsiooniga, mis julgustab töötajaid tööle kaasa võtma nii lapsi kui lemmikloomi, pakkudes samas töötajatele professionaalseid arengu-ja karjäärivõimalusi,“ rääkis konkursi eestvedaja Anu-Mall Naarits. „Tähelepanuväärne on ka nende suhtumine personali voolavusse, kus nad võtavad seda kui loomulikku osa arengust. AHHAAs usutakse, et kui inimene tuleb teadlikult tööle 2-3 aastaks, siis on ta paremini kontsentreeritud ja pühendunum. Samas nähaksegi ennast mitte lõpp-sihtkohana vaid hüppeplatvormina noortele, kes tahaks tulevikus liikuda edasi maailmaklassi organisatsioonidesse või hakata rajama oma unistuste ettevõtteid. Samal ajal aga pakub personalivoolavus organisatsioonile endale paindlikke võimalusi viia läbi muudatusi ja teostada reforme.“

AHHAA keskuse puhul on endised, praegused ja ka potentsiaalsed töötajad hinnanud ka seda, et seal nähakse teadlikult vaeva, et töö toetaks inimeste pereväärtusi ja pereelu, mitte vastupidi. Muuhulgas on loodud vahendi kodus töötamiseks, paindlikuks töögraafikuks jpm. Töötajaid inspireerivad ka regulaarsed motivatsioonireisid välismaa huvitavamatesse teaduskeskustesse, soodustused Tartu söögi- ja spordiasutustes jne.

Anu-Mall Naarits toonitas, et nii AHHAA kui tegelikult kõik finaali pääsenud organisatsioonid eristuvad teistest ennekõike sellepoolest, et neis peetakse ka päriselt töötajat kõige suuremaks varaks, mida tuleb pidavalt arendada, poleerida, lihvida ja väärtustada.

Mida teevad AHHAA ja ettevõtete allkategooria võitja Pipedrive teisiti paljudest teistest tööandjatest?

Anu-Mall Naarits tõi välja seitse peamist erinevust:

- Neile on omane kaasata organisatsiooni arengusse võrdselt nii juhatus, nõukogu kui iga väiksemagi rolliga töötaja.

- Nad maksavad alati õigeaegselt korralikku palka ja pakuvad lisatasu teenimise võimalusi.

- Nad pakuvad ausat ja lõpuni läbipaistvat palgakujunemise, töökoormuse ja karjääri tegemise infot, mis tagab kõrge motiveerituse.

- Nad korraldavad ühist tööd ja puhkust selliselt, et see sulataks inimesi kokku ja tekitaks tugeva meeskonnavaimu nii tööl kui tööväliselt.

- Nad toetavad töötajate isiklikku arengut, võimaldades nii palgalisi vabu päevi, tööreise, paindlikku töölkäimise graafikut kui tööd kodukontorist.

- Nad toetavad töötajate pereväärtusi, julgustavad oma töötajaid tööle kaasa võtma nii lapsi kui koduloomi.

- Nad on jõuliselt ja teadlikult arendamas multikultuurset töökeskkonda, kaasates inimesi eri riikidest ja eri keeltest.

Unistuste Tööandja 2016 žürisse kuulusid Lauri Tabur (tänane Pindi Kinnisvara AS tegevjuht,  „Unistuste tööandja 2013“ võitja Sisekaitseakadeemia rektorina), Anneli Ohvril (EV 100 turundus- ja kommunikatsioonijuht), Häli Mändmaa (LHV Pank AS personalijuht, „Unistuste tööandja 2014“), Ene Olle (PARE tegevjuht), Renita Käsper (CV Keskuse värbamisosakonna juht).

Varasemad tiitlivõitjad

2014. aastal võitis Unistuste Tööandja tiitli LHV Pank AS, Konkursi žürii valis eelnevalt kõigi kandidaatide seast välja viis finalisti, kelleks on erasektorist TransferWise OÜ, LHV Pank AS, Starmaker OÜ (Olde Hansa), avalikust sektorist Võru Järve Kool ning mittetulundussektorist Eesti Noorteühenduste Liit, publiku lemmiku tiitli võitis Võru Järve Kool, Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi eripreemia võitis Starmaker OÜ (Olde Hansa) ja CV Keskuse Tulevikutegija auhinna võitis SWISS PROPERTY AS.

2013. aastal võitis Unistuste Tööandja tiitli Sisekaitseakadeemia, äriorganisatsioonide preemia pälvis AS Proekspert, kolmanda sektrori auhinna Maarja Küla, Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi eriauhinna võitis Timbeco Eesti ja CV Keskuse Tulevikutegija auhinna Transferwise, Unistuste Tööandja: 100 ideed konverentsi publikupreemia võitis Ericsson Eesti Tallinna tehas.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700