20. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saame tuttavaks - Eesti parim sekretär Taivi Pindis

Eesti parim sekretär ja Premia juhatuse assistent Taivi Pindis
Foto: sekretar.ee
Taivi Pindis (28) on pärit Võrumaalt, lõpetanud Eesti Maaülikoolis põllumajandussaaduste tootmise ja turustamise eriala. Täna on ta töötanud pisut üle aasta juhatuse ja turunduse assistendina jäätisetootmisettevõttes Premia.

Edu toovad julgus ja pealehakkamine

Möödunud aasta kevadel kolis Taivi Võrumaalt Tallinnasse, et asuda tööle uues töökohas. Paraku selgus peatselt, et antud töökoht Tallinnas ei ole siiski sobiv ning nii tuli uut tööd otsima hakata. Ta valis välja ühe metsanduse ja tootmisega tegeleva suurettevõtte, kuhu saatis oma CV ja kandideerimisavalduse, sooviga teha tööd ekspordi- või turundusevallas. Ettevõte hetkel uusi töötajaid ei vajanud, seega sai ta eitava vastuse. Taivi tundis end muserdatuna. Kui keegi oleks talle sel hetkel öelnud, et peagi töötab ta Eesti ühes suurimas jäätisetootmisettevõttes juhatuse assistendina ja tal aasta hiljem on tal ette näidata Eesti parima sekretäri tiitel, poleks ta seda ehk uskunud. Ometi nii just läks. Mõni aeg hiljem pärast eitava vastuse saamist, Taivi suureks üllatuseks, võttis temaga ühendust Premia personalijuht, kes oli juhtumisi selle ettevõtte personalijuhi tuttav, kus ta CV saatis ja kes kuuldes, et Premia otsib juhatuse assistenti, soovitas nende juurest tööd otsinud hakkajat Taivit Premia personalijuhile. „Olin üliõnnelik Premia pakkumise üle. Olin jõudnud juba muretsema hakata, et oma põllumajandusliku tausta tõttu ma ei leiagi Tallinnas tööd. Aga läks teisiti ja väga hästi,“ meenutab Taivi tol hetkel vallanud rõõmu.

Proovilepanek kolleegi poolt

Taivi sõnul on huumorimeel Premias töötades ülioluline, kuna kolleegid on rõõmsameelsed inimesed ja igapäevane tögamine ning naljatamine käib tööga käsikäes. Taivi meenutab esimest töönädalat, kui üks kolleegidest tahtis teda proovile panna ja tegi talle tüngakõne. „Telefon helises ja teiselpool toru küsiti tõsimeelselt, et kui palju saab ühest pakist frikadellidest suppi keeta. Kuna meil on pakendite mulaažid kõrvaltoas olemas, siis tõi kähku abivalmis kolleeg mulle pakendi ja vuristasin sama tõsimeelselt ette, mida ja kui palju tuleb midagi lisada,“ meenutab Taivi lõbusat seika tööle asumise päevilt. Kolleeg oli muidugi jäänud sõnatuks, kui sai aru, et Taivi nii professionaalselt ja kiirelt olukorra lahendada suutis. Seda muidugi Taivi ei reetnud, et teda oli naljahambast kolleegide eest hoiatatud ja ta tüngakõne koheselt läbi hammustas ning huumoriga kaasa läks. (Pean ära mainima, et kogu intervjuu jooksul oli Taiviga väga lõbus vestelda, tema mõnus huumor ja naerune olek mõjusid väga positiivselt ning olid äärmiselt nakkavad.)

Ajakirjad:

„Jooksja“ „Tervis“ ja „Director“.

Nädalapäev:

Reede - hea lühike tööpäev ning kauaoodatud nädalavahetus ees ootamas.

Vabaajategevus:

Kõik mis on seotud liikumisega ning värskes õhus olemisega.

Äpp: must be.

Messenger - suhtlejal inimesel

Reisisihtpunkt:

Soov on Lõuna-Ameerika risti põiki läbi rännata.

Lill:

Kimp kreemikas valgeid roose - loovad romantilise õhkkonna.

Riietus:

Tunneb end ilusana hästiistuvas kleidis ja mugavates kontsakingades.

Eesti bänd:

Terminaator - meeletu energiaga, mida oskab hästi teistelegi edasi anda.

Stressimaandav tegevus:

Kahtlemata igasugune sport (sh ka autosport).

Taivi sõnul on jäätise söömine Premias töötades lahutamatu osa tööpäevast. :)
Foto: sekretar.ee

Tööülesanded seinast seina

Taivi tööülesannete hulka kuuluvad ettevõttesiseste ürituste organiseerimine, dokumendihaldus, koosolekute protokollimine, lähetuste organiseerimine, kliendi pretensioonidega tegelemine, büroo üldine korrashoid ja kõige vajalikuga varustamine. „Sarnaseid tööpäevi ei olegi. Sekretär on ju ettevõtte süda, kelle poole kõik pöörduvad ja kõigil on vaja, et asjad oleks tehtud juba eile. Seega on igapäevaselt palju sebimist ja korraldamist. Ja alati tuleb valmis olla ootamatusteks. Aga mulle selline kiire töötempo ja ootamatused meeldivad, kuna need ei lase rutiinil tekkida ja muudavad igapäevatöö huvitavaks,“ kiidab Taivi oma ameti võlusid.

„Vahepeal on küll muidugi selline tunne, et kõik asjad juhtuvad ühekorraga ja närv tuleb sisse, et kuidas kõik valmis jõuda, aga siis tuleb lihtsalt rahu säilitada ja asjad olulisuse järgi ritta panna ning lihtsalt ära teha. Abiks on kindlasti see, kui osad teenused väljast sisse osta, näiteks tõlked, kullerteenus - ei pea ju ise aega kulutama kuhugi kohale sõitmiseks,“ loetleb Taivi lahendusi, kuidas kiirel tööperioodil asjad valutumalt tehtud saaks.

Taivi lemmiktööülesanded on kõik need, kus on vaja midagi organiseerida või kus saab turunduses kaasa lüüa. Ta toob näiteks sponsorlusüritused või siis suhtlemine nendega, kes on mõnes mängus auhinnaks jäätist võitnud ja tuleb auhinnad kohale toimetada. Taivi tööpäev algab tavaliselt kell kaheksa ja lõpeb kell viis. Jäätisemüügi kõrghooajal võib ette tulla muidugi ka ületunde. Samas suur boonus on Taivi sõnul see, et reedeti kestab tööpäev vaid kella poole kolmeni.

Hea keelevaist

Maaülikooli õpingute ajal sattus Taivi aastaks õppima Hispaaniasse, kus lisaks erialasele enesetäiendusele, õnnestus tal selgeks saada nii inglise kui hispaania keel (toim – koolis oli omandatud saksa, vene ja soome keel). Hispaanias õpinguteaega meenutab Taivi hea sõnaga, õppimist oli küll palju ja tihti tuli seda teha öötundidel, aga sealt saadud kogemusi ja omandatud keeli ei vahetaks ta ühegi unetunni vastu. Igapäevatöös läheb vaja tal võõrkeeltest vene ja inglise keelt, ilma nende oskuseta oleks tema tööd raske teha. Taivi on sihiks võtnud õppida ära ka norra keel, millega ta on vahepeal iseseisvalt algust teinud.

Vaba aeg kuulub sportimisele

Taivi on lapsest saadik palju tegelenud spordiga. Käis rühmatreeningutes, armastas autosporti, igapäevaselt tegeles tõsisemalt jooksmisega. Jooksuvõistlusi jagus tihti lausa igasse nädalavahetusse. Tallinnasse kolimisega on aktiivne spordiga tegelemine küll oluliselt vähenenud, kuna pole lihtsalt enam sellist vaba aega, kui Võrumaal elamise ajal.

Sel kevadel ostis aga Taivi endale jalgratta ja unistab tööle hakata auto asemel rattaga sõitma, et igasse päeva rohkem liikumist tuua. Lisaks spordile on Taivile südamelähedane ka muusika ja laulmine. Ta on lõpetanud muusikakooli, kus põhipilliks oli akordion ja lisapilliks klaver. Täna on tema unistus uuesti hakata koorilauluga tegelema ja soov on endale ka akordion soetada, et õpitud oskused rooste ei läheks. Kolleegid on küll teinud ettepaneku, et Taivi esineks oma pillioskustega suvepäevadel, aga seda lubadust Taivi pole andnud. Pillimänguga ta tegeleks vaid enese rõõmuks.

Unistas saada juhiks

Lapsepõlvest mäletab Taivi, et unistas saada ettevõtte juhiks. Näiteks näppas isa tagant kopeerpaberiga tšekiraamatuid, kuhu oli vaja igale poole panna tähtsalt allkirju. Sõbrannaga koos, kes tahtis juuksuriks saada, fantaseeriti, kuidas Taivi saabub tema juurde juuksurisse uhke mersuga ja kontsakingades mõnelt tähtsalt kohtumiselt. (Taivi räägib seda loomulikult rõkkava naeru saatel).

Küsimusele, et mis saab põllumajandusvaldkonnas omandatud haridusest ja teadmistest, vastab Taivi, et see tõmbab teda siiani. Iga kord, kui ta Võrumaale läheb, vaatab ta selle pilguga ringi, mis maal toimub. Ta peab vägagi võimalikuks, et tema tulevik on seotud uuesti põllumajandusega, aga sedapuhku just turunduse poolega. Tema sõnul vajab Eesti põllumajandussektor häid tegijaid.

Hindamatud kogemused parima sekretäri konkursilt

Kandideerida või mitte - heitlused iseendaga. Eesti parima sekretäri konkurss jäi Taivile juba varasematel aastatel silma. Ta mäletab, et kui nägi konkursi üleskutset, siis mõtles, kuidas tahaks ka hirmsasti võistlusel osaleda, aga kahjuks ta ei töötanud siis sekretärina.

„Kui sel aastal märkasin, et konkurss on välja kuulutatud, siis esimese hooga kohe mõtlesin, et nüüd ju olen sekretär ja saan kandideerida. Siis aga tulid loomulikult igasugused hirmutavad mõtted, et kuidas ma ikkagi kandideerin, kas ma ikka olen parima sekretäri tiitli vääriline. Mida kolleegid võivad mõelda jne,“ meenutab Taivi heitlust oma hirmudega.

Kui ta aga kolleegidele oli oma plaanist rääkinud, siis kõik julgustasid ja toetasid, et muidugi tuleb kandideerida ja loomulikult oled tiitlit väärt, kindlasti võidad. Mõeldud, tehtud! Taivi pani oma kandidatuuri ülesse ja hüppas konkursikarusellile, kus peagi selgus, et ta on pääsenud kaheteistkümne finalisti hulka.

Finaalpäeva proovilepanekud. Finaliste ootasid ees erinevad võistlused ja testid. Oma teadmisi-oskusi tuli näidata nii meelelahutuslikust küljest kui ka erialaselt. Hirmutava ja samas kõige õpelikuma kogemusena mainib Taivi ära avaliku esinemise, mille kohta ta tagant järele tunneb, et see oskus vajaks kindlasti lihvimist. „Kuigi olen suhtleja inimene ja keegi ilmselt ei oska seda kahtlustada, siis ma tegelikult väga kardan avalikku esinemist. See hirm on minusse juurdunud lapsepõlvest muusikakooli päevilt, mil tuli publikule esineda ja see tohutult pingeid tekitas. Samas tänu muusikakoolile on mingisugunegi lavaline närv ja esinemisoskus aastatega siiski tekkinud,“ meenutab Taivi oma hirme. „Plaanin kindlasti minna avaliku esinemise koolitusele. Mõtled küll, et kus mul seda võiks tarvis minna, aga sellel konkursil oleks see vägagi kasuks tulnud ja kindlasti tuleb see oskus kasuks tulevikus.“ Võidu magus maik.

Kui jõudis kätte see hetk, kus hakati autasustama esinelikut ja kolm nime oli juba ära nimetatud, siis tuli Taivil närv sisse ja peas keerles mõte, et kui ühtegi kohta ei võida, kuidas siis homme tööle minna ja sellest kolleegidele rääkida.

„Kui ma aga esikoha väljakuulutamisel enda nime kuulsin, siis see tunne oli nii võimas. Süda puperdas, hoidsin pisaraid tagasi. Võit on ikkagi võit ja see tunne on kirjeldamatu. Sel ööl ma vist magasin vaid kaks tundi, varahommikul olin juba ärkvel,“ meenutab Taivi tagantjärgi joovastust täis tunnet.

"Võit on ikkagi võit ja see tunne on kirjeldamatu," meenutab Taivi parima sekretäri välja kuulutamisel vallanud joovastavat tunnet.
Foto: Officeday

Kaotada pole midagi, ainult võita

Pärast konkurssi on Taivi saanud kutse raadiosaatesse intervjuud andma, intervjuu tegi temaga ka Võrumaa Teataja. Lisaks on tulnud esinemiskutse ühele sekretäride konverentsile. Seega esinemisjulgust ja -oskust on vaja läinud ja läheb vaja ka pärast konkurssi.

Küsimusele, kas ta soovitab taolisest konkursist osa võtta ka teistel ametikaaslastel, on Taivi kindel soovitus selline kogemus kindlasti läbi teha. „Sa saad nii palju uusi tutvusi. Lisaks kaasneb tiitlivõiduga meeldiv tähelepanu. Saad rahvusvahelise sekretäride päeva enda jaoks veel toredamaks teha. Võiduga kaasnes ju lisaks väga suur hulk vahvaid auhindu ja kingitusi. Seal ei saa midagi kaotada, ainult võita,“ loetleb Taivi konkursil osalemise eeliseid.

Igapäevaselt on Taivi suhtlema jäänud konkursil osalenud kahe toreda sekretäriga. Eraldi kiitust väärivad Taivi sõnul venelannadest sekretärid, kes konkursil talle eriliselt silma jäid. „Mind pani imestama nende väga hea eesti keele oskus. Lisaks olid nad väga enesekindlad ja hea esinemisoskusega, julged. Seda tasuks neilt kindlasti õppida ja eeskujuks võtta. Nad näevad ka väga head välja ja neil on väga hea stiilitunnetus,“ meenutab Taivi hea sõnaga konkurente.

KOLLEEGI KOMMENTAAR Ivo Vinogradov, Premia Tallinna Külmhoone AS brändijuht

Taivi tuli meie juurde natuke rohkem, kui aasta tagasi. Meie eelmine sekretär oli minemas teise riiki tööle ning jäätisehooajale vastu minnes on sellise inimese leidmine, kes kohe kõigest lennult aru saab, üsna keeruline. Lisaks sekretäritööle on antud positsioon ka turundusosakonda abistava funktsiooniga. Kuid Premias ei ole oskused kõige mõjuvamaks kaalukausiks. Neid on alati võimalik juurde õppida. Meie jaoks on oluline, et meid ümbritsevad oleksid inimestena toredad ning mõistaksid ka huumorit.

Kui Taivit esimest korda nägime, oli üsna kohe selge, et tema ongi õige inimene. Varasema müügitaustaga, naudib tegutsemist, on aktiivne ning talle sobib kiire töötempo. Taivi on positiivse hoiakuga ning hindab kõrgelt meeskonnavaimu ning annab sellesse oma panuse. Seetõttu ei tulnud meile ka üllatusena, kui Taivi Eesti parima sekretäri tiitli võitis.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700