28. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sekretäritöö tasemetõendamine tõi kokku kutsetunnistuse ihalejad

Eesti Juhi Abi Ühingu kutsekomisjoni liige Sirje Orvet
Kevadel tõi taas sekretäritöö tasemetõendamine kokku kutsetunnistuse ihaldajaid kõigist kutseõppeasutustest üle Eestimaa, lisaks kaheksa vaprat otse töömaailmast, kirjutab Eesti Juhi Abi Ühingu kutsekomisjoni liige Sirje Orvet.

Õpilased said oma tähtsad tõendid nagu ikka kätte koos kooli lõputunnistusega, ise-tulijaid ootab loodetavasti kiire palgatõus: neil ju on tipptasemel erialaoskuste kohta nüüd tunnistus olemas. Ja kui tõesti on nõnda, et juhtkond seda vääriliselt hinnata ei oska, hoiame pöialt uue töökoha järele vaatamiseks. Kutsetunnistus on  üha suurem argument konkureerijate paremusrivistuses ettepoole pääsemiseks.

Kogunemispaigaks sai taas eksamikeskuse õigustega Tallinna Majanduskool. Varuks jäi Tallinna Tehnikaülikool, kellele on samuti omistatud eksamikeskuse õigused ning kus hoitakse kõiki tasemetõendamisega seotud töid ning muid olulisi paberid aastast 2003.

Alati tuntakse huvi, kui paljud eksamil läbi kukuvad. Seda juhtub harva. 13 aasta jooksul ei vedanud 48 korral, aga kutsetunnistuse on auga kätte saanud 1025 inimest, neist 79 juhiabi ja 946 sekretäri tasemele.

Kogunenute üldpilt 2016 rõõmustas: rõõmsameelselt eluhoiakult ja sekretärile sobivalt ametistiilselt väljanägemiselt olid kõik  ühtlasel tasemel. Hindamiskomisjoni ees  jagus elurõõmu, sõnaosavust ja kindlat meelt, kuigi eksamipäevad olid pingelised ja kurnavad.

Kirjalik osa eksamist nõudis nii praktilist kui ulatuslikku erialast teooriatundmist, seevastu suuline pisut vast jahmataski. Käigu pealt tuli orienteeruda päevakajalistes poliitika- ja kultuurisündmustes, tunda kaunite kommete kuldvara, teada olulisemaid fakte ja isegi nimesid  sekretäritöö ajaloost, tunda mitmeid võõrsõnu ja neid sekretäritöö vaatevinklist lahti seletada, välja laduda oma teatriteemalised teadmised ja lugemuse eelistused. Ja mis eriti üllatav: seekord nõuti ka venekeelse kliendiga suhtlemise käibesõnavara tundmist.

Komisjon otsustas komplekseksami lõppedes nii: kõik kvalifikatsioonitõendajad olid piisavalt tublid, et kutsetunnistus kätte saada, kuigi kaks juhiabi taseme tõendajat pidid napiks jäävate teadmiste tõttu leppima sekretäritöö 5. tasemega.

Järgmine kvalifikatsioonitõendamine kuulutatakse välja juba sügisel, seega võiks eriti töömaailmast tulejad aegsasti ettevalmistusi hakata tegema, et oleks julgem oma taset tõendama tulla. Julget pealehakkamist!

Autor: Sirje Orvet, Eesti Juhi Abi Ühingu kutsekomisjoni liige

Ka niisugune sügavtõsine üritus nagu kutsetõendamine toob vahel tuppa ja hindajate nägudele  naeru ja lusti. Olgu alljärgnev selle tõenduseks.

Noppeid kutsetõendajate kirjalikest testidest sekretäritöö ajaloo ja olemuse kohta

Millega seletada, et kauges ajaloos olid sekretäritöö meeste oma?

- Mehed olid aristokraadid.

- Sekretärid pidid olema nähtamatud.

- Mees oli pea ja naine oli kael. Mehed oskasid paremini peaga mõelda.

- Algselt tähendas sekretär saladuste hoidjat. Naised on liiga suured lobisejad.

Millal ja mis põhjusel loovutasid mehed  sekretäritöö naistele?

- Baroki ajastul. Sellel ajal hakati sekretäre kutsuma ingliteks ning teatavasti on ingliteks naised.

Nimeta tuntud sekretäre varasemast ajaloost-

Monica Lewinsky, Columbus, Marina Grupskaja, Margareth Thatcheri sekretär Cromwell ja Eestis Evelin Ilves.

Sekretäritöö eetikakoodeksist-

Sekretär  hoidub alati punastamisest, kahvatamisest ning ohetest.

Eesti Juhi Abi Ühing

- Loodi 8. augustil 1884, et aidata juhte ja suunata nende tegemisi.

- Tegeleb kasside varjupaiga toetamisega.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700