12. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata portreed, mida Facebook arvab, et ta sinu kohta teab

Foto: geenius.ee
Facebooki kasutades jätame me maha endast suure andmejälje nii vabatahtlikult, vajutades mõnel lehel nuppu "Like", kui ka tahtmatult, kui Facebook meie internetikasutust seirab. Ent vähe on teada fakt, et iga Facebooki-kasutaja saab ise näha oma profiili, mis temast sellisel moel sotsiaalvõrgustikul tekkinud on. Geenius.ee reporter Jakob Rosin kirjutab, kuidas Facebook andmeid kogub.

Tea oma meeldimiste profiili

Sinu Facebooki meeldimiste profiil on siin. Sisuliselt näitab see teemasid, mida sotsiaalvõrgustik sinu jaoks oluliseks või huvitavaks peab ja mille alusel sulle reklaame näidatakse.

Üllatusi kui palju

Nii mõnigi valik võib seal üllatav tunduda. Allakirjutanu on oma elu jooksul vaadanud ilmselt kümnete kui mitte sadade tundide kaupa Star Treki, seetõttu on eelduspärane, et Facebook tahab mulle Klingonite teemalist reklaami pakkuda. Samas arvab Facebook, et mulle meeldib ka Austraalia tööpartei (Australian Labor Party), ehkki enda teada ma Austraalia poliitilise käekäigu vastu sügavamat huvi tundnud pole. Edasiste veidruste seast leiame ka väga kummastavad ühiskond, planeet Maa ning universum...

Geeniuse toimetuse liikmed avastasid enese jaoks üllatuslikult ka, et nende huvid on Facebooki arvates Keskerakond, lahused, Jaapan, intelligentsus, puuküttega pliidid, valimised, Eesti maakonnad ja sotsiaaldemokraatlik erakond.

Kuidas selline info koguneb?

Ehkki sealt leiab nii mõndagi muigama panevat, on palju sellist, mida Facebook kuidagi teada ei tohiks. Seega, kust Facebook õiget reklaamiinfot kogub?

Täispikkuses artiklit loe geenius.ee-st.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700