Autor: Heidi Vihma • 14. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Keskturu värava naabruses on Tai restoran New Thai

Foto: Raul Mee
Keskturg tõmbab ligi tšeburekimüüjaid, mitte restoranipidajaid, kuid suvest tegutseb turuvärava naabruses Tai restoran New Thai. Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma jagab muljeid.

Tai restoran sobib Tallinna Keskturuga hästi kokku, on ju terve Taimaa nagu üks suur turg, toiduküllane ja värvikirev. Aeg-ajalt ilmus söögisaali verinoor tailasest kokk, leti taga askeldavad püüdlikult kohalikud neiud. Autentsusest annab tunnistust seinal rippuv Tai kuninga portree. Taimaal on kuninga portreesid ainult natuke vähem kui meil kunagi suure nõukogude kodumaa juhtide omi.Isegi menüüst saab aruKuigi meil on paar Tai restorani juba olemas ja Taimaa kulinaarsed tipptegijaid nagu tom yam ja tom kha leiab ka ­euroopalike restoranide menüüst, vajab kohe-kohe külma sügisesse jõudev Eestimaa hädasti mitte ainult Tai, vaid ka kõikide teiste rahvaste gastronoomilist panust. Ma ei kujuta ette, kui lahkeks meie immigratsioonikvoodid peaksid muutuma, et ükskord kurdaksime, et rahvuskööke on liiga palju saanud. 

“Ei mingit fusion’it,” ütleb koduleht. New Thai on lihtne söögikoht, mille sarnaseid Taimaal on sadu tuhandeid. Kuigi tegemist on peaaegu südalinnaga, ei lase Keskturu naabrus tekkida ülearu suurtel ootustel ja seetõttu pole põhjust ka pettumuseks. Isegi vastupidi. Selle asemel, et lasta end häirida pisiasjast nagu mõne roa viletsalt kirja pandud nimi, leian end rõõmustamast, et valdav osa menüüst on täiesti arusaadav. Mis sest, et küpsetamata-friteerimata kevadrullid, mida viimasel ajal enamasti suverullide nime all tuntakse, on menüüs kirjas kui “toored”. Peaasi, et nad olemas on. Maitsvad pealegi. Ka maapähklikaste, mis nende juurde serveeritakse, on maitsev, ainult nii imepisikeses kausis, et pontsakas rull ei mahu sellesse õieti sissegi, pealegi saab kaste ammu enne otsa kui rullid.Tai söögikombedKuulus yum woon sen ehk klaasnuudlisalat sisaldas menüüs lubatud liha asemel küll hakkliha, aga oli mõnusalt tšilline ja lopsakas. Salati tulisust leevendas Tai õlu Chang, mis sest, et seda tuli rüübata Warsteineri klaasist. Hoopis olulisem on see, et menüüs on olemas maailma populaarseimate roogade hulka kuuluvad pad thai ehk praetud nuudlid ja minu absoluutne lemmik, roheline kana-baklažaanikarri.Kastmetel on Tai köögis väga oluline roll, ka kõige väiksemas ja tagasihoidlikumas söögikohas on laual vähemalt üks, enamjaolt kaks kastet, millega roale maitseid lisada. Kastmepudelid olid ka New Thai laudadel, aga neist polnud erilist rõõmu, liialt euroopastunud olid need Thai-Choise’i seeriast pärit soustid, magusad ja üldse mitte tulised. Aga see jäi ka maitsete osas ainsaks tõsisemaks puudujäägiks.Kuna Hiina ja Jaapani söögipulgad on Eestis ülipüüdlikult omaks võetud, võiks ka Tai toitu süüa Tai kombel, lusikaga. Kuigi lauale pannakse mõlemad, nii lusikas kui kahvel, peetakse kahvli suhupanekut Taimaal umbes sama ebaviisakaks nagu meil noa suhupanekut, kahvlit kasutatakse vaid toidu lükkamiseks lusikasse.Restoranis käis toidukriitik Heidi Vihma.Loe teisi restoraniteste www.aripaev.ee/restoranitest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700