7. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas naistepäevaks kingitud lilled on erisoodustus?

Foto: Shutterstock
Leinonen OÜ maksunõustaja Tõnis Elling tuletab naistepäeva eel meelde lillede ja muude kingituste maksustamise põhitõed.

Märtsis elavneb hüppeliselt meesterahvaste lillepoes käimine – viiakse ju kaheksandal märtsil sülemite viisi lilli ja muid kingitusi oma naiskolleegidele, süüakse head ja paremat ja pööratakse muul viisil naistele tavapärasest rohkem tähelepanu. Seetõttu ei tee paha üle rääkida mõned tulumaksuteemad, mis võivad seoses kaheksanda märtsi tähistamisega esile tulla. Kindlasti on vajaliku info leidmiseks alati abiks maksuhalduri juhendid kodulehel, ent toome mõned olulisemad aspektid siiski eraldi välja.

Kindlasti tuleb kõikidel meestel meeles pidada, et enda ja äriühingu rahakott oleks mõistlik lahus hoida, isegi siis, kui tegemist on ühemehe-firmaga. Kui soovitakse lilli kinkida või muid kingitusi teha firma raha eest koostööpartneritele, tuleb silmas pidada seda, et klientidele ja koostööpartneritele kingitavad lõikelilled on ettevõtlusega seotud kulu (seega mittemaksustatav kulu), sest ei kujuta saaja jaoks rahalist hüve. Kui aga kingitakse saaja jaoks mingitki rahalist hüve omav potitaim, siis on tegemist kingitusega. Kingitusena maksustatakse ka kõik muud rahalist väärtust omavad meened, näiteks kommikarbid, veinipudelid ja kinkekorvid. Teatud juhtudel võib neid loomulikult käsitleda mittemaksustatavate reklaamikingitustena.

Tulumaksuga ei maksustata reklaami eesmärgil üle antud kaupa ega osutatud teenust, mille väärtus ilma käibemaksuta on kuni 10 eurot.

Kui tööandja soovib kogu kollektiivi naistöötajatele kinkida naistepäevaks lilli, siis lõikelillede kinkimine ei ole erisoodustus. Töötajad ei saa sellest rahaliselt hinnatavat hüve. Ka siin kehtib sama põhimõte, et kui lisaks lõikelilledele kingitakse midagi muud rahaliselt hinnatavat, siis tekib erisoodustuse maksustamise kohustus. Erisoodustuseks loetakse ka potilillede kinkimine.

Kui ettevõtte juhid soovivad aga oma isikliku raha eest naiskolleegidele ja koostööpartneritele rõõmu valmistada, siis maksustamise probleeme ei teki.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Allikas: raamatupidaja.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700