Autor: Heidi Vihma • 19. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: kiirtoidukiosk Papa Joe pakub linna parimaid falafele

Papa Joe kioskist saab osta toidu kaasa või võtta koht sisse pisikeses sööginurgas.
Foto: Raul Mee
Tallinna Sadamaturul nüüdseks seitse aastat tegutsenud Lähis-Ida kiirtoidukiosk valmistab Puhkepäeva toidukriitiku Heidi Vihma sõnul linna parimat falafelit ja baklavat.

Papa Joe falafelid on pealt krõbedad, seest mõnusalt mahlakad, parajalt maitsekad ja õige suurusega. Kui veab, on papa Joe kioskis ka ise kohal. Ära tunneb ta tumedatest silmadest, muhedast olekust ja ebahariliku aktsendiga eesti keelest.

Kui Papa Joe ehk liibanonlane Youssef Maroun Abou-Raad 1997. aastal Pirita Rannahoones oma esimese söögikoha avas, ei teadnud eestlased falafelist ega hummusest suurt midagi. Kebabi osteti küll, kuid muul kraamil polnud erilist minekut. Kui 2010. aasta lõpus avati Tallinnas Sadamaturg, avas ta seal Papa Joe falafeli- ja hummusekioski, kus valmistab Liibanoni roogasid ja müüb eksootilist Lähis-Ida ja Türgi toidukaupa. Turg on toidukioskile parim koht, paljudes suuremates linnades kuulub hea toit lahutamatult turu juurde - värskeimast värksem tooraine ju kohe käepärast. Meil pole selline "turutoidukultuur" eriti edenenud, Papa Joe on pea ainus selle esindaja. Põhjanaabrite juurest Soomest leiab aga Hakaniemi turu juurest näiteks supiköögi, mille menüüs on turu tooraine kasutusel.

Linna pisim söögikoht

Tõenäoselt on tegemist linna ühe väiksema söögikohaga. Lisaks kaasamüügile saab süüa ka kohapeal, selleks on varjulises nurgas kolm-neli väikest lauakest. Ilusa ilmaga ilmuvad ka õue mõned lauad, aga vaevalt seal sel suvel eriti hubane on, sest ümbruskonnas on Admiraliteedi kvartali ehituse tõttu palju lärmi ja tolmu.

Liibanoni köök on justkui ida ja lääne ristteel: ühelt poolt on see osaks suurest Vahemere maade toidukultuurist, samas on tal ka palju sarnaseid maitseid-roogasid Türgi, Süüria, Iisraeli ja teiste Lähis-Ida maadega. Väikesesse kioskisse palju ei mahu, oma maa retsepte jagab Papa Joe ka koduleheküljel.

Kuigi kioski menüü on napp, on esindatud eelroad, pearoad ja dessert. Nagu tapas Hispaanias ja antipasto Itaalias, juhatavad eine sisse suupisted ehk mezze: marineeritud tšillipiprad, oliivid, hummus ehk kikerhernepasta, baba ganush ehk baklažaanipasta, dolma'd ehk viinamarjaleherullid. Hummus ja baba ganush on universaalsed, sobivad nii dipikastmeks kui saiakatteks, aga ka vrappidele mahlasuse andmiseks.

Tõsisemast toidust pakutakse lisaks juba nimetatud falafelile veiseliha shawarma't ehk vrappi, mis meile tuttav pigem kreeklaste gyro või türklaste döner kebab'ina. Toekamatest roogadest on menüüs veel kanakebabiga vrapp ja sujuki ning halloum'i juustuga vrapp. Lõpetuseks ehtne Türgi kohv ning siirupine ja krõbe baklava. Minu lemmikuteks on falafelid, aga ka baklava kuulub siinmail pakutavatest parimate hulka. Samuti meeldib mulle see, et falafeleid ja vrappe saab oma tahtmist mööda kioskis pakutava kraamiga täiendada: natuke baklažaanipastat tegi sujuk'i-vrapi mõnusalt mahlakaks.

Loe kõiki restoraniteste sekretar.ee/restoranitestid.

Papa Joe

Punktid: 25/30

Toit-jook: 8 /10

Teenindus: 9 /10

Interjöör: 8/10

Aadress: Sadama 25-4, Tallinn

Avatud: E-L 11-19, P 12-18

Pearoogade hinnavahemik: 3,90-6,50 eurot

Loe kõiki restoraniteste sekretar.ee/restoranitestid.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700