Autor: Heidi Vihma • 30. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Tartu klassika värske vine all

Uus, Vinega täiendatud Vilde erineb vanast eelkõige suurema veinivaliku ja uue sisekujunduse poolest.
Foto: Raul Mee
Vilde pubi ja veinibaar Vein ja Vine on leivad ja veinid ühte kappi pannud ning endise Vilde pubi ruumides avanud söögikoha nimega Vilde ja Vine. Omanike visiooni järgi peaks sellest saama veini- ja kunstiresto.

Kunsti on esialgu veel vähe, aga Vilde ja Vine liit ongi alles väga värske. Vilde on sellesse panustanud ruumid, köögi ja töötajad, Vein ja Vine veini ja suupisted. Ühelt poolt on mul kahju, et mitte ainult Tartu, vaid ka Eesti üht vanimat ja ehtsamat Iiri pubi ei ole enam, teiselt poolt aga oligi Vilde viimastel aastatel pisut üksildane.

Foto: Raul Mee

Kuidas Vilde oma nime sai

Uue resto nimi väärib põiget minevikku. Kõik algas sellest, kui Tartusse elama asunud ja seal pubi avanud iirlane uuele kohale nime otsides avastas, et iirlastel ja eestlastel on peaaegu et nimekaimust kirjanikud – iirlastel Oscar Wilde ja eestlastel Eduard Vilde. Et tartlased end Iiri pubis kodusemalt tunneksid, sai nimeks Vilde. Pubi reklaaminägudena istuvad maja ees aga skulptor Tiiu Kirsipuu poolt pronksi valatult mõlemad kirjamehed, meie ­Eduard ja iirlaste Oscar. Muide, selle skulptuuri koopia kingiti 2004. aastal Iirimaal asuvale Galway linnale. Tartus jagavad kirjanikega pinki aga turistid, kellele teatavasti meeldib end koos kuulsustega pildile jäädvustada.

Uus, Vinega täiendatud Vilde erineb vanast eelkõige suurema veinivaliku ja uue sisekujunduse poolest. Ümber kujundada on jõutud ainult peasaal, võib-olla sellepärast jäi arusaamatuks, miks uus vanast parem on või millised on olnud kujundaja eesmärgid. Varasem kujundus oma terviklikkuses ja läbimõelduses on aastakümnete jooksul majaga justkui kokku kasvanud, uuega kohanemine vajab aega. 

Toit-jook: 7

Teenindus: 8

Interjöör: 5

Kokku: 20/30st

Kadunud on raamaturiiulid, vahetatud tapeet ning mõned lambikuplid, baariletile on lisandunud neoonsiniselt helendavad männiokastest paneelid. Lisandunud on ka veiniriiulid, linna parima vaatega terrassil pakuvad varju aga endiselt õllevabriku logoga sirmid. Ka trepikoda pole veel värskendust saanud, see mõjub lausa mahajäetult. 

Uusi maitseid otsides kadus tasakaal

Uue söögi-joogikoha menüü pärineb Vildelt, Vein ja Vine on seda täiendanud veinidega: iga roa juures on ka veinisoovitus. Menüü jagab road kergeteks ja pearoogadeks, kuid Tartule omaselt pole need salatid ja supid nii väga kerged midagi – rostbiifi salat täitis kõhtu vaat et rohkemgi kui kohafileega pearoog. Väiksed lisandid hoiavad meeled erksad: siin-seal natuke musta küüslauku, röstitud kappareid, sibulamoosi, karulaugukastet, koriandrit. Mõnes kohas on uusi maitseid otsides aga tasakaal paigast ära nihkunud, kohafileed täiendanud laimi-koriandrimajoneesi maitse varjutas õrna kohakala, pealegi oli seda umbes sama palju kui kartulipüreed. Rostbiifi salat ja mereannisupp olid aga tasakaalustatud maitsetega ja vägagi mõnusad. 

Eriliseks teeb uues Vildes ja Vines võimalus toitu veiniga täiendada ka neil, kel pudelikaupa joomine üle jõu käib. Peaaegu kõiki veine müüakse ka klaasikaupa, valikus on 12 punast, 12 valget, samuti mõni roosa ja vahuvein. 

Teenindus on juhtunud olema eriliselt krapsakas ja lahe, see tähendab mitteformaalne, mis sobib nii Vilde kui ka Vinega. 

Loodetavasti tuleb koos omanike- ja sisuvahetusega tagasi ka aeg, kui maja oli täis inimesi, muusikat ja kunsti. 

Peakokk: Martin Kungla

Omanikud: Assar Jõgar, Martin Laiapea, Urmas Rootsi ja Mihkel Oras

Aadress: Vallikraavi 4, Tartu

Telefon: 7 343 400

Avatud: E-K 11.30-22.00, N 11.30-23.00, R 11.30-01.00, L 13.00-01.00

Pearoogade hinnavahemik: 8.50-20 eurot

http://vilde.ee/

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Dirhami Kalakohvik- , Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa, juuni 2017

Saku Gastropub- , Rotermanni 14, Tallinn, juuni 2017

Fredo- , Tartu mnt 83, Tallinn, juuni 2017

Papa Joe- , Sadama 25-4, Tallinn, mai 2017

Juur- , Valukoja 10, Tallinn, aprill 2017

„Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700