Vana Jäär pole võimas mitte ainult nime poolest, vaid üleni. Söögisaal, mööbel ja saja-aastane kivimaja on nii toekad, et ka hiiglased mahuksid lahedasti lõunatama. Seal tunneksid end mõnusalt ilmselt ka Kalevipoeg või Suur Tõll, kui need juhuslikult Tartumaale satuksid.
Lõuna kõrvale saab telerist spordikanalit jälgida, aga on võimalik ka ise väikestviisi sportida – piljardilaud sealsamas söögisaali servas. Piljardilaua ja õllega käib enamasti kokku Raadio Elmar ja nii tümpsus see ka Vapramäe Vanas Jääras. Terrassile polnud raadiot kuulda, seal lõi helitausta maantee. Hubasuse ja omaetteoleku otsijatel Vapramäele eriti asja pole. Kui, siis üksnes tagumisele terrassile.
Tallinna trendisöögikohtade peakokad võiksid korraldada Vapramäele õppeekskursiooni, pealinna kiirelt kasvav veganklientuur ainult võidaks sellest.
Lihasööjatele ja veganitele
Menüü on suuremas osas sama, mis pea kõikides lihtsamates pubides. Juustupallid ja sibularõngad, küüslauguleivad ja pelmeenid ning muu taoline ajatu õllekõrvane. Praed on valdavalt lihast, magusaks mitmes kombinatsioonis jäätis. Kirjapandult on menüü üpriski pikk, tegelikkuses märksa lühem, sest osa roogi oli mõlemal külastuskorral otsa saanud.
Ajatute pubitoitude sekka oli selles üdini maskuliinses söögikohas imekombel sattunud ka üks uue aja tegelane – veganšnitsel. Ja üks kergemat sorti magustoit nimega mangovaht. Viimast ei õnnestunud tabada, ikka ja jälle oli see otsa saanud. Küllap oli maitsev.
Toit-jook: 7
Teenindus: 7
Interjöör: 5
Kokku: 19/30
Veganšnitsel oli aga täiesti olemas ja sealjuures nii maitsev, et samaväärset pole saanud isegi Kalamaja hipsterikohtades. Võib-olla on just pubi nimi inspireerinud menüüsse ka tõsisemat taimetoitu võtma – jäär, olgu vana või noor, on ikkagi ju taimetoitlane. Igatahes võiksid Tallinna trendisöögikohtade peakokad korraldada Vapramäele õppeekskursiooni, pealinna kiirelt kasvav veganklientuur ainult võidaks sellest.
Eine tuleb ise kokku panna
Ka lihasööjatesse suhtutakse Vapramäel täie austusega. Apelsini lihaks nimetatud sealihalõik oli igati aus ja tõsine roog. Apelsini liha nime kandis see täie õigusega – maitses see samavõrra apelsini kui liha järgi. Liha oli pehme, portsjon suur ja kõht sai nii täis, et veel järgmisel hommikul polnud õiget isu.
Maitsete kombineerimisega köögis ei tegeleta, roog tuleb kliendil ise kokku panna: valida prae juurde lisandiks keedu-, üleküpsetatud või friikartul, riis või makaronid. Kaste ja salat olid aga nii apelsinilihal kui vegankotletil üks ja seesama.
Nagu nii mõnegi teise maakoha söögimaja puhul, on ka Vapramäe pubi suurim väärtus see, et ta on olemas. Menüü ja maitsed on muidugi ka olulised, kuid kindlasti ei kehti neile samad standardid kui linnarestoranidele. Oma mõõtkavas on Vana Jäär igatahes tõsiseltvõetav söögikoht, kus kokad ja ettekandjad südamega töö juures.
Omanikud: Ilmar Oja ja Jana Oja Vapramäe, Nõo vald, Tartumaa 5645 2020 E-N 12-21; R-L 12-22; P12-19 5-11 eurothttp://www.vapramaepubi.ee/
Aadress:
Telefon:
Avatud:
Pearoogade hinnavahemik:
Koduleht:
Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
GOSPA restoran- , Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017
Loona mõisa restoran- , Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017
Kohvik Retro- , Lossi 5, Kuressaare, august 2017
Dirhami Kalakohvik- , Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa, juuni 2017
Saku Gastropub- , Rotermanni 14, Tallinn, juuni 2017
„Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.