Autor: Heidi Vihma • 17. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: kaasaegsed maitsed Kadrioru kuldaja hoones

Foto: Raul Mee
Väliselt Kadrioru kuldaega meenutava Mon Repose esimese korruse sisekujundus flirdib küll minevikuga, kuid peakoka korrus on üdini kaasaegne.

Isegi liiga kaasaegne – hoone hoolikalt renoveeritud vanaaegne välimus tekitab ootusi, et minevikumäng jätkub ka sisekujunduses. Kui esimesel korrusel veel ongi mõni kuldajale viitav detail, siis teise korruse interjööri on nii aja- ja kohaneutraalne, kui vähegi olla saab. Pilku püüavad vaid moefotograaf Toomas Volkmanni pildid, kuid see on ka praktiliselt kõik, millega sisekujundus elamuste pakkumisel panustab. Lakoonilisel sisekujundusel on aga üks kindel pluss – kogu tähelepanu läheb söögile ja joogile.

Foto: Raul Mee

Degustatsioonimenüü kui fine dining´u päästerõngas

Mon Repose teisel korrusel saab valida kas viie- või seitsmekäigulise degustatsioonimenüü vahel. Degustatsioonimenüüd omandavad kallima hinnaklassi restoranides järjest suuremat osakaalu, nii mõnigi fine dining restoran on viimastel aastatel neile üle läinud. Tõenäoselt on tegemist päästva õlekõrrega, mis võimaldab restoranidel jääda äriliselt plussi ka kallima tooraine ja keerulisemate valmistusviisi puhul.

Kliendi jaoks tähendab degustatsioonimenüü ühelt poolt valikuvabaduse piiramist, teiselt poolt aga annab võimaluse saada maitseelamusi ka sellistest roogadest, mida ise menüü järgi valides poleks ehk valinudki. Kindlasti eeldab degustatsioonimenüü aga usaldust nii peakoka kui restorani vastu.

Eesti tillukeses gurmeemaailmas on Mon Repose peakokk Vladislav Djatšuk vägagi väljapaistev isik, kellel usalduskrediiti küllaga: seda on kasvatanud nii peakoka amet Eesti restoranimaastiku tippu kuuluvas restoranis Tchaikovsky kui Eesti esindamine Paul Bocuse´i kokandusvõistluste finaalis. Usaldus õigustas – iga roog, iga suutäis pakkus elamust ja kogu õhtusöök oli üles ehitatud kui hea etendus. Viiekäigulisest menüüst sai koos eel- ja vahepealaga seitsmekäiguline ja igav ei olnud hetkegi. Praegu neid ridu kirjutades on restorani koduleheküljel menüü asemel teade new menu coming soon, nii et peakoka fantaasia pole veel ammendunud.

Toit-jook: 10

Teenindus: 7

Interjöör: 8

Kokku 25/30

Foto: Raul Mee

Vein kui vedel maitseaine

Samuti kui peakokk, on ka sommeljee pannud kokku oma degustatsioonimenüü, kuid täies mahus toidu-joogipaaride läbimaitsmine eeldab bakhoslikke võimeid, mida mulle pole osaks saanud. Ootamatult raskeks osutus edastada ettekandjale soovi saada osa vaid paarist sommeljee poolt sobitatud veinist - üks eelroa juurde, üks desserdi juurde. Miks see nii vaevaliselt läks, ei saanudki aru, aga soovitu saime siiski lõpuks kätte ja jäime vägagi rahule, sommeljee oli toidu ja veini sobitamisel head tööd teinud.

Ootamatult viletsaks osutus selle noobli restorani võime külastajaid vastu võtta: fuajees polnud kedagi, kes võtaks vastu mantleid või ütleks, et teise korruse klientide jaoks on oma garderoob. Trepist üles jõudnud, polnud ka seal parajasti kedagi, nii jõudsin isegi kahtlema hakata, kas minu broneeringust piisas, et restoran avatuna püsiks. Kord juba lauas, läks edasi kõik sujuvalt ja meeleolukalt. Etendust kroonis peakokk isiklikult, kes peakoka saalile kohaselt tõi lauale pearoa.

Peakokk: Vladislav Djatšuk

Omanik: Vladislav Djatšuk, Kalev Tanner, Raul Uutmann, Enn Pääro ja Marko Palm

Aadress: Narva mnt 92, Tallinn

Telefon: 50 70 273

Avatud: peakoka korrus K-L 18-23

Pearoogade hinnavahemik: 5-käiguline menüü 55 eurot, 7-käiguline 75 eurot

Koduleht: http://www.monrepos.ee/

Foto: Raul Mee

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017

Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017

Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017

GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017

Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700