Autor: Heidi Vihma • 8. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: avastamist väärt koht Balti jaama turul

Baojaama kokad.
Foto: Andras Kralla
Turukioskid satuvad restoranirubriiki haruharva ja eks nad päris restoranidega võrreldes natukene alamõõdulised ka on. Baojaam Balti jaama turul väärib aga avastamist.

Balti jaama turu toidukioskeid on mitmes mõõdus. Ühed kui omaette majakestes, teised vaid lettide või vitriinidega. Paremas positsioonis on need, mille naabruses ka paari-kolme laua jaoks ruumi on jätkunud. Enamik neist on varasemast tuttavad - Uulits, Chopstick, Tokumaru, Ristikheina kohvik jt. Täiesti uue kohana, vähe sellest, ka seni Eestis tundmatu toiduga on teiste kõrval väike Baojaam. 

Bao'd on Hiina köögist pärit aurutatud kuklid, mille juurde kuulub ühel või teisel moel ka täidis. See võib olla kuklitesse pandud juba enne küpsetamist, aga võib ka karbipoolmeteks vormitud kuklile hiljem vahele panna, nagu Baojaamas tehakse. Menüüs ongi vaid bao'd - avokaadotäidisega, kaheksajalatäidisega, kana-, veise- ja sealihatäidisega. Siis veel kombucha, jäätee, vesi ja ongi kogu menüü. Jäätee, muide, osutus eriliselt meeldivaks: suhkruga oli ringi käidud mõõdutundega ja polnud see ka ülearu jäine.

Üks bao portsjon koosneb kahest ohtra täidisega pehmest aurutatud kuklist, kus peale liha veel ka köögivilja, pähkleid, ürte ja muud kraami, ja täidab keskmiselt näljase kõhu kenasti ära. Täidised valmivad sealsamas ootajate silme all rohelise muna nimelisel grillil. Parajasti oli täitmisel suurem tellimus, saime tükk aega vesiste suudega jälgida, kuidas grillil liha ja kaheksajalgu küpsetati, mehed nuge vibutasid ja auruahjus soojendatud baod üksteise järel täidise said. Peaaegu nagu avatud köögiga restoran, ainult köögil on sedapuhku rohkem ruumi kui sööjatel, kelle tarbeks leti ümber vaid mõned baaripukid.

Toit-jook: 9

Teenindus: 9

Interjöör: 7

Kokku 25/30

Bao on Hiina köögist pärit aurutatud kukkel, mille juurde kuulub ka täidis.
Foto: Andras Kralla

Järgmisel korral olen veel nii mõneski asjas targem. Näiteks palun veiseliha bao'le vähem kastet panna: liha oli väga maitsev, saanud grillilt mõnusa suitsumeki, kuid kastmega segatult osutus see minu jaoks liiga soolaseks. Ja avokaado bao'le paluksin järgmisel korral vähem wakame'd - see on nii tugeva maitsega, et avokaado oma õrna pähklisse maitsega ei pääse löögile. Aga need on tühised detailid, nii Baojaam ise kui tema bao'd meeldisid mulle väga. 

Baojaam peale baode midagi muud ei paku, nii et kohvi ja koogi järgi läksime naabrite juurde. Turu parim kohv on tõenäoselt Surfcafel, parimate saiakeste ja kookide ülesleidmiseks on aga vaja veel paar tiiru turule peale teha. 

Oodata tuli omajagu, aga igav ei olnud - turg, vähemalt Balti jaama uus renoveeritud turg on tagasi saamas oma algset rolli, kus turg polnud mitte ainult kauplemis-, vaid ka kohtumiskoht. Ainult istuda polnud kuigi mugav: istmed olid kõrged ja jalatugi minu jalgade ulatusest kaugelt väljas - justkui oleksin laps "suurte" laua taga. Alles lahkudes nägin, et istmeid oleks saanud madalamaks reguleerida, aga see teadmine oli selleks korraks juba hiljaks jäänud.

Aadress: Kopli 1, Tallinn Telefon: 5611 0108 Avatud: E-L 11-20, P 11-18 Pearoogade hinnavahemik: 7 eurot Firma: Porkbelly OÜ Peakokk ja omanik: Mihkel Rand

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017

Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017

Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017

GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017

Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700