Kui korraldad koolitust või seminari, esita endale järgmised küsimused. Vastused neile aitavad toitlustusfirmal pakkuda Sinu ürituse eesmärke ja osalejate vajadusi toetavat menüüd.
Kes on Su külalised ja millist menüüd nad eelistavad?
Menüü koostamine sõltub osavõtjate taustast ning sellest, millal üritus algab, milline on päevakava ja formaat ning kas on vaja jälgida mingit kindlat stiili.
Kas tegemist on samal või väga erinevatel ametipositsioonidel olevate inimestega?
Kas osalevad inimesed külastavad palju samalaadseid üritusi? Kas menüü peaks neid üllatama?
Kas üritusel osaleb erinevatest rahvustest inimesi, kel on erinevaid ootusi ja nõudmisi?
Kas osalejad on ühest või erinevatest vanusegruppidest. Nooremad osalejad on tavaliselt avatumad uuele ja huvitavale, ka ei pane nad pahaks vürtsikamat toitu. Eakad inimesed eelistavad sageli “rahulikumat” menüüd.
Kas on vaja erimenüüd?
Kas üritusel osaleb inimesi, kes religioossetel põhjustel ei saa süüa mõnda toitu?
Kas kellelgi on allergia mõne toiduaine vastu (sh laktoosi- ja gluteenitalumatus)?
Kas osalejate hulgas on taime- või toortoitlasi?
Kas on olemas toitude juures koostisainete loeteluga sildid?
Kui võimalik, siis võiksid juba eelnevalt paluda osalejatel teada anda, kui neil on menüü osas erivajadusi.
Kohvipaus, kui väike vahelaadimine
Kui üritus algab hommikul ja inimesed tulevad üle Eesti kokku, siis võiks pakkuda tervituskohvi kõrvale midagi toekamat: võileibu, sarvesaiu, minipirukaid või midagi värskendavat ja tervislikku – näiteks smuutit.
Järgnevate kohvipauside sisu sõltub sellest, milline on olnud hommikune tervituskohv ja kui pikk tuleb päev. Aina enam pakutakse kohvipausi ajal hoopis puuvilju, smuutit ja mahla (toormahla), mis on eriti sobiv juhul, kui osalejate hulgas on palju naisi või nooremaid inimesi.
Pärastlõunasel kohvipausil võib pakkuda šokolaaditrühvleid või puuvilja, kuna siis ollakse istumisest väsinud ja kiire magus amps vähendab energiadefitsiiti. Päeva jooksul toimuvad kohvipausid võiksid üksteisest erineda – nii on osalistel ka pisut avastamisrõõmu.
Lõunapaus tuleb hästi läbi mõelda
Sageli on ürituse oluliseks osaks osavõtjate omavaheline suhtlemine, seega soovitame lõunapausiks võimaluse korral väheke rohkem aega jätta.
Kui palju Sa oled aega lõunapausi jaoks planeerinud? Kui Sul on selleks vaid 30 minutit, on mõistlik söök serveerida portsjonitena. Buffeelõuna puhul saab 1 tunniga hakkama. Kõige enam serveeritakse lõunasööki ja kohvipause buffeena. Üldjuhul istutakse seminaridel tunde, on vahepealne „jalasirutus“ teretulnud. Vaagnatel ja taldrikutel mitmekäigulise lõuna serveerimine võtab kauem aega. Sel juhul võiksid arvestada 1-1,5 tunniga.
Kui tegemist on terve päeva kestva üritusega, on mõistlik pakkuda sooja sööki. Toit ei tohi olla raskesti seeditav, muidu ei jõua inimesed konverentsi teist osa jälgida. Alternatiivina klassikalisele praele võib pakkuda lõunaks erinevad salateid ja plaadipirukaid (quiche) või toitvat ja eksootilise päritoluga suppi. Soovitame pakkuda ka midagi magusat, mis energiataset aitab tõsta.
Õhtusöök
Õhtusöögi menüü valikul sõltub sellest, kas see on lihtsalt pikema koolituspäeva lõpetamiseks või hoopis mõne aastapäeva või suurema konverentsi lõpu tähistamiseks.
Kas enne õhtusööki võiks tööpingete maandamiseks ja osalejate omavahelise vestluse õhutamiseks teha tunniajase kokteilitunni koos suupistetega?
Kas kiirem buffee või nõuab ürituse stiil mitmekäigulist õhtusööki – banketistiilis ümber laua istudes?
Räägi toitlustusfirmaga! Anna võimalikult täpne ürituse kirjeldus koos võimalike erisoovide ja vajadustega. Siis saab toitlustusfirma anda parima panuse Sinu ürituse õnnestumiseks!
Artikkel on ilmunud Toidueri lehes.
SÖÖGI- JA JOOGIKOGUSED
Päris kindlat valemit on raske anda, sest kõik sõltub ürituse iseloomust, kuid laias laastus võib öelda, et:
Pikk õhtu, nt pulmad 1000g inimese kohta
Lühem kokkusaamine – 500g inimese kohta
Veini arvestatakse 1 pokaal inimese kohta (1 pudelist arvestatakse 6 pokaali)
Kohvi ja teed 1,5 tassi inimese kohta
Autor: Ann Vainola, Pidupäev.ee