Autor: Heidi Vihma • 22. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: maalikunst kohtub köögikunstiga

Schlössle hotelli restoran Stenhus asub keskaegse hoone keldri võlvide all.
Foto: Raul Mee
Võimaluses õhtustada kohas, kus on peatunud Walesi prints Charles, Saksa president Roman Herzog, Belgia kuninganna Paola ja Kenti prints Michael, pole midagi erakordset – Schlössle hotelli restoran Stenhus on avatud kõigile.

Schlössle tähendab väikest lossi ehk lossikest ja vastuvõtt oligi mitte ainult lossikese,vaid lausa lossi vääriline.

Külluslikust vastuvõturuumist restorani minnes vaimustus mõnevõrra lahtus – kelder jääb keldriks, ükskõik kui uhkelt kaarduvad ta võlvid. Tõsi, keskaegses võlvkeldris on omajagu eksootikat, mis sobikssuurepäraselt mõne rustikaalse või keskaegse menüüga restoranile. Schlössle detailideni lihvitud vastuvõturuumi järel on see aga liiga maalähedane.

 

Kokandus – kunst või käsitöö?

Iga natukese aja tagant arutleb gurmeemaailm küsimuse üle, kas koka töö on kunst või käsitöö. Vahepeal kaldus see rohkem kunsti poole – tipprestoranide taldrikutele ilmus rohkem loomingut kui toitu, täpid ja triibud olid olulisemad kui kõhu täitmine. Nüüd on täppide ja triipudega tagasi tõmmatud, kunsti ja käsitöö piir on aga ikka ebamäärane.

Schlössle hotelli restoran Stenhus tundub selles küsimuses olevat võtnud kindlaseisukoha, ühendades maalikunsti köögikunstiga: enam ei kanna road kulinaariasttuttavaid nimesid, vaid on hoopiski nimetatud maalikunsti šedöövrite järgi. Eelroad juhatab sisse Claude Monet “Loojang Seine’il”, pearoad Vassili Perovi “Linnupüüdja”, desserdid Pieter Brueghel vanema “Paabeli torni ehitus”. Vahepeale jäävad Malevitši, Manet’, Boschi, Levitani, Klee, Aivazovski, Rembrandti jt teosed.

Iga roa juures on vastava kunstiteosefoto, aga et tegemist on ikkagi toiduga, siis ka komponendid, millest “kunstiteos” koos seisab: kitsejuust, pestod ja leivakrõps Malevitšil; avokaadokreem, roheline õli, krabiliha, forellimari Levitanil; marmor ribeye steik, mustjuur, sibulahelbed, metsaseened Rembrandtil.

Tõenäoliselt on need maalid, millest köögikunstnik, kelle nime jätab menüü avalikustamata, on saanud inspiratsiooni. Inspiratsioon pole teatavasti kopeerimine, pealegi on maali- ja köögikunsti vahendidväga erinevad, nii et erilist sarnasust me otsima ei hakanudki. Polnud ka võimalik – restoranis valitsev hämarus ei toeta värvide ja vormide mängu.

 

Toit-jook: 7

Teenindus: 8

Interjöör: 7

Kokku 22/30

Foto: Raul Mee

Tursafileed esindab Klee, steiki Rembrandt

Menüüst meelepärast valides seisin täiestiuudse probleemi ees – kas toitudevalikul lähtuda kunstnikust ja tema teosestvõi kulinaarsest toorainest. Paul Klee on ju vägagi intrigeeriv kunstnik, aga kas tursafilee ja hernekreem suudavad intriigiüleval hoida? Ja kui tellida Jean-Étienne Liotard’i

“Šokolaadineiu”, siis mis kujul ilmuvad lubatud kolm erinevat sorti šokolaadi?

Teenindus oli igati kõrge kunsti ja luksushotelli vääriline. Kunsti ja kulinaaria sidumisel oli ettekandja meile suureks abiks. Vaatamata tema mõnevõrra napileeestikeelsele sõnavarale saime enam-vähem aru, millest “kunst” koosneb ja kuidas see on valmistatud.

Ainult et kogu selle kunstimängu juures jäi toiduelamus üsna tagasihoidlikuks. Maalikunst, mis sest, et pisikeste reprodena, mängis seekord köögikunsti – kui selline asi tõesti eksisteerib – kaugelt üle.

Peakokk: Timofei Monahhov

Omanik: AS Schlössle Hotel Group

Aadress: Pühavaimu 13/15, Tallinn

Telefon: 699 77 80 Avatud: 12–23

Pearoogade hinnavahemik: 19–29 eurot

www.schloesslehotel.com

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017

Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017

Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017

GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017

Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700