Pühapäeva hommikul oli teenindus küll puhkepäevalikult aeglane, aga croissant äsja ahjust tulnud ning ekleer suuteline konkureerima linna parimatega. Ja aega meil pühapäeval ju jätkub. Kohvijoomise kõrvale jätkus aega ka mõtisklusteks, missugune üks tõeline kohvik peaks olema.
Eesti omamaine kohvikukultuur on õhuke, seetõttu pole selge, mis tüüpi toiduasutust kohvikuks nimetada. Kohvikuks nimetavad ennast nii lihtsad kõhutäitmiskohad, kes söökla nime ära põlgavad, restoraniks aga ei kvalifitseeru. Kohvikuks nimetavad end aga ka ambitsioonikamad toidukohad, kes end päris restoraninime vääriliseks ei pea – isegi Kalamaja üks vanemaid ja kuulsamaid söögikohti Moon nimetas end alguses tagasihoidlikult
kohvikuks. Mõni üritab meeldida kõigile ja on korraga nii kohvik kui ka restoran – need on kohvik-restoranid, mõned isegi baar-kohvik-restoranid.
Toit-jook: 9
Interjöör: 8
Teenindus: 8
Kokku: 25/30
Üks on kindel – kohv peab kohvikus olema aus ja hea ning kohvikõrvaseks peaks olema võileibu ja muid väiksemaid suupisteid, saiakesi ja kooke. Kõik muu, supid, praed, magustoidud, võivad, aga ilmtingimata ei pea olema.
Soliidne valik võileibu
Faehlmanni kohvikus nii just oligi: kohv ja kohvi- ning muud joogid, hommikusöök, mida nädalalõpul pakutakse kuni kella kaheni, saiakesed, koogid. Lisaks mõned supid ja lihtsamad praed. Võileibade valik on soliidne: kiluvõileib munaga nagunii, aga siis veel avokaadoleib, soojad bruschetta’d ja väiksema prae mõõtu klubivõileib ning rebitud veiseliha võileib polaarleival. Menüüs on ka toekamaid roogasid, kuid neilgi tundub mingi kohvikulik omapära juures olevat: mitte ülearu keeruka kompositsiooniga ja mõõdukate
lisanditega. Ja neid pole ka mitte liiga palju, menüü on üpriski mõõduka pikkusega.
Vürtsikas punase karriga kookospiimasupp kana ja riisinuudlitega oli tõeliselt vürtsikas ja ületas nii mõnegi Aasia söögikoha tulisuse tipu. Magus Muhu leib polnud just kõige parem tulekustutaja, kuid ajas asja ära. Ka pardifilee lisandiks pakutud riisinuudlid olid tugevalt vürtsikad. Need kaks rooga esindasid Faehlmanni kohviku menüüs eksootikat, ülejäänu oli
traditsioonilisem ja euroopapärasem: kanapasta, puravikurisoto, kartulipannkook.
Omanik: Kohvik Moka OÜ: Faehlmanni 18, Tallinn: 5632 7888: E–K 8–20, N, R 8–22, L 10–22, P 10–20: 7–10 eurot: www.facebook.com/faehlmannikohvik/
Aadress
Telefon
Avatud
Pearoogade hinnavahemik
Kodulehekülg
Koogivalik väärib vaatamist
Omaette vaatamisväärsus on koogivitriin, täis XXL-mõõdus torte ja kooke, kuid
minu suhkrupelgliku loomuse jaoks oli see liig mis liig. Meile piisas ekleerist, mille omavahel ära jagasime ja mis vaatamata natuke liiga kõvale šokolaadikattele maitses
väga hästi.
Ettekandja oli toimekas: joogid, saiakesed ja koogid ilmusid lauale mõõdukas tempos. Aga kui jõudis kätte pearoa aeg, tekkis tõrge. Märkamatult oli kätte jõudnud lõunatund ja kuigi kohvik polnud kaugeltki täis, ei jõudnud köök järele ja ooteaeg venis pikaks.
Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
Faehlmanni kohvik, Faehlmanni 18, Tallinn, jaanuar 2018
Kärbes Kitchen & Bar, Telliskivi 60A/C1, Tallinn, jaanuar 2018
Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017
Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017
Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017