Autor: Heidi Vihma • 2. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pelgulinna pitsa on justkui Napolis tehtud

Foto: Raul Mee
Väiksel ja vaiksel Pelgulinna tänaval, mille nime suure tõenäosusega suur hulk pealinlasi pole iial kuulnud, asub tagasihoidlik Kaja Pizza Köök, kus valmivad vägagi Napoli-pärased pitsad, õhukesed ja mahlakad.

Uks tehakse lahti pool kaksteist ja pitsasid saab nii kaua, kuni tainast jätkub. Mina jõudsin Kaja pitsabaari poole kolme ajal ja mulle veel jätkus, aga peaaegu kohe pärast seda saigi see otsa. „Müüsin viimase,” hõikas telefoni teel tellimust vastu võtnud tütarlaps pitsamestritele ja keeras aknal rippuval sildil teise külje. Enam-vähem kolmeni seda jätkubki, mõni päev veidi kauemaks, mõnel aga paneb köök & baar uksed veelgi varem kinni, sain küsimise peale täiendavat informatsiooni.

Foto: Raul Mee

Napilt kolm ja pool tundi avatud pitsabaar oma 500 kraadi sisse võtva pitsaahjuga mõjub külmast hanguvas Tallinnas otsekui paradiisimiraaž. Väike, vaid paarkümmend sööjat mahutav söögituba pakub võimalust istuda kas suure ühislaua taga või baaripukil. Sedapuhku on pukil isegi mõnusam kõõluda kui laua taha maanduda, saab teenindajaga juttu ajada ja oma silmaga uurida, mida imet need Kaja pitsameistrid teevad, et üks perifeerias asuv pitsakoht vaid mõne kuuga ohtralt kiitust ja kuulsust on kogunud.

Toit-jook: 8

Teenindus: 8

Interjöör: 10

Kokku: 26/30

Foto: Raul Mee

Menüü on napp ja koosnebki tõepoolest ainult pitsadest: üheksa „püsipitsat”, lisaks veel paar päevapakkumist. Kirjas on ka kolm magusrooga: juustukook, laimikook ja panna cotta, aga ühtegi neist parajasti pakkuda ei olnud. Koogi asemel pakkus ettekandja popkorni, aga seda ma ei tahtnud. Mitte et popkorn mulle ei maitseks, lihtsalt pakkumine oli ootamatu. Popkorn on aga Kajas ootamatult oluline tegija, koduleheküljel tutvustab Kaja end sõnadega „20 tooli, pizza ja popkornimasin”.

 

Pitsa oli mõnusalt pehme, mahlakas ja lõhnav: värske ehtsatest tomatitest tehtud kaste, ohtralt mahlakat juustu ja kvaliteetne prosciutto. Ehtsatest San Marzano tomatitest tehtud kaste ja parim Itaalia mozzarella, kinnitab kodulehekülg. Väikese uurimise järel saan teada, et San Marzano on ploomtomatite sort, mida Napolis kasutatakse sealse piirkondliku tähisega kaitstud ja UNESCO kultuuripärandi nimekirja võetud pitsa valmistamiseks.

Peakokk: Andrei Lesment Andrei Lesment, Igor Leesment Õle 33, Tallinn 660 1611 T–P 11.30 kuni tainast jätkub 5–8 eurot

Omanikud:

Aadress:

Telefon:

Avatud:

Põhiroogade hinnavahemik:

www.kajapizza.ee

Foto: Raul Mee

Tõmbab ka leigeid pitsasõpru

Ehtsad naapollased on ka pitsaahi ja tainas: ahju on ehitanud Napoli ahjumeister ja ka jahu tuleb otse Itaaliast – tegemist olla kuulsa Napoli perefirma Caputo spetsiaalse pitsajahuga. Enne kui tainas pitsaks saab, peab ta 30 tundi hapnema ja puunõudes kerkima – täpselt samal moel kui Itaalias.

Kahetsusega pean tunnistama, et eriline pitsasõber ma ei ole, küll aga olen Itaaliasse sattudes nautinud populaarsete pitsakohtade erilist atmosfääri ja ikka ja jälle imestanud, mis vägi see on, mis tihkelt pitsakohtasid täis linnas inimesi mõnda kohta hulganisti kokku tõmbab, teised aga pooltühjaks jätab. Mulle tundub, et Kajas on seda tabamatut tabatud ja loodud mõnusalt lahe õhustik, mis meelitab tagasi isegi siis, kui pitsast eriti ei hooli.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Kaja Pizza Köök, Õle 33, Tallinn, veebruar 2018

Faehlmanni kohvik, Faehlmanni 18, Tallinn, jaanuar 2018

Kärbes Kitchen & Bar, Telliskivi 60A/C1, Tallinn, jaanuar 2018

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700